Hiera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeHiera
Tipuspersonatge de la mitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Assassinat/da perNireu Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTèlef Modifica el valor a Wikidata

A la mitologia grega, Hiera (Ἱέρα) és la muller de Tèlef, el fundador de la ciutat de Pèrgam. La seva imatge es troba al fris a l'interior de l'Altar de Pèrgam.[1][2]

Durant la Guerra Troiana els grecs van atacar Pèrgam, ja sigui perquè la van prendre per error per Troia, o per una aliança entre Troia i Pèrgam. Hiera aparentment va ser una Amazona, i les Amazones es van unir amb el defensors de Pèrgam per repel·lir l'atac. Tanmateix, en la batalla Hiera va ser morta pel guerrer grec Nireu. Tèlef estava tant trist que va demanar un alto el foc per poder celebrar el funeral per Hiera, abans de reprendre la batalla i fer fora els invasors.

És possible que l'antiga ciutat de Hieràpolis (actualment Pamukkale, Turquia) fos anomenada en el seu honor, tot i que el nom també pot ser llegit com 'ciutat sagrada'.[3] Va tenir dos fills amb Tèlef, Tarcont i Tirsé.

Referències[modifica]

  1. Smith, William. Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Boston: C.C. Little and J. Brown, 1849, p. 990, 1196. 
  2. Schraudolph, edited by Renée Dreyfus, Ellen. Pergamon : the Telephos frieze from the Great Altar. San Francisco, Calif.: Fine Arts Museums of San Francisco, 1996, p. 17,74. ISBN 0884010899. 
  3. Brenk, Frederick E. Relighting the souls : studies in Plutarch, in Greek literature, religion, and philosophy, and in the New Testament background. Stuttgart: Steiner, 1998, p. 381. ISBN 351507158X.