Tarcont

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeTarcont
Tipuspersonatge mitològic Modifica el valor a Wikidata
Dades
Espècieetruscs Modifica el valor a Wikidata
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
PareTèlef Modifica el valor a Wikidata

Tarcont (en grec Τάρχων, en llatí Tarchon), va ser un heroi etrusc, considerat el fundador de Tarquínia, al nord de Roma, i també de ciutats com ara Màntua, Cortona, i altres. Se'l considera germà de Tirrè, i, juntament amb ell, fundador de la federació etrusca de les dotze ciutats.

Segons la tradició. Tarcont va guiar els emigrants etruscs des de Lídia fins a Itàlia, a Etrúria. Es deia que havia nascut amb els cabells blancs, cosa que indicava un destí extraordinari.

Hi ha una llegenda romana antiga que explica que Cacus va ser un company del rei Màrsias, que havia vingut de Frígia per envair Itàlia. Màrsias l'havia enviat com a ambaixador al rei Tarcont, però aquest el va fer presoner. Cacus va poder escapar i tornà al costat de Màrsias. Llavors Màrsias i Cacus van ocupar la Campània, vora Volturnum, i van atacar la regió de Roma, on hi havia una colònia arcàdia. Hèracles, que s'havia aliat amb Tarcont, va destruir els invasors.

Virgili concedeix a Tarcont un paper a l'Eneida. El presenta com a aliat d'Evandre, i per tant, d'Eneas. És el general del contingent etrusc.[1]

Referències[modifica]

  1. Grimal, Pierre. Diccionari de mitologia grega i romana. Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 501 i 78. ISBN 9788496061972.