Histoire de la derniere revolte des catalans et du siege de Barcelonne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreHistoire de la derniere revolte des catalans et du siege de Barcelonne

Primera pàgina del llibre que es conserva a la Biblioteca Nacional de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Tipuscrònica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguafrancès Modifica el valor a Wikidata
PublicacióLió Modifica el valor a Wikidata, 1715 Modifica el valor a Wikidata

Histoire de la derniere revolte des catalans et du siege de Barcelonne, és un llibre publicat a Lió l'any 1715. Es tracta d'una crònica històrica de la guerra de successió a Catalunya, i alhora una obra propagandística del regnat de Lluís XIV, dirigida sobretot a l'interior del regne, però també a l'opinió internacional.

A part de narrar els esdeveniments des del punt de vista francès, és també una lloança al duc de Berwick, a Lluís XIV i al seu net Felip V de Borbó. Explica amb molt de detall els moviments de Berwick durant el setge contra Barcelona. La visió que ofereix el llibre sobre la societat i les institucions catalanes és la de tossuts i rebels durant tot el setge, des de l'òptica propagandística francesa.

Al llarg de la crònica també apareix el paper que va tenir l'estament eclesiàstic o la religiositat popular a la guerra. La publicació, a més de documentar-se amb informacions de primera mà, en part, també es va documentar amb les gasetes que corrien per Europa informant de les batalles i fets militars destacats.

El llibre es consideraria anònim, però es pot atribuir segurament al dominic i erudit escriptor lionès Anthelme Tricaud que tenia contactes vinculats a la cort francesa.

És un document molt important per a l'estudi de la guerra de successió a Catalunya.

Vegeu també[modifica]

Fonts[modifica]