Ignaz Schuppanzigh

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIgnaz Schuppanzigh

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 juliol 1776 Modifica el valor a Wikidata
Viena Modifica el valor a Wikidata
Mort2 març 1830 Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Viena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector d'orquestra, violinista, compositor Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 7875290c-602b-46df-8469-e90d2b6f930b IMSLP: Category:Schuppanzigh,_Ignaz Modifica el valor a Wikidata

Ignaz Schuppanzigh (Viena (Àustria), 20 de juliol, 1776 - idem. 2 de març, 1830), va ser un director d'orquestra i violinista austríac, amic i professor de Beethoven, i líder del quartet de corda privat del comte Razumovsky. Schuppanzigh i el seu quartet van estrenar molts dels quartets de corda de Beethoven, i en particular, els quartets de corda tardans. El Schuppanzigh Quartet, que Schuppanzigh va fundar a finals de 1808, es considera el primer quartet de corda professional. Fins a la fundació d'aquest quartet, la música del quartet era interpretada principalment per aficionats o per músics professionals que s'unien de manera ad hoc.[cal citació]

Biografia[modifica]

Schuppanzigh era fill del professor d'italià de l'Acadèmia Militar Theresiana. Després d'abandonar la seva preferència primerenca per la viola, es va establir abans del seu 21è aniversari com a violista virtuós i violinista, així com com a director. Va donar classes de violí a Beethoven, i van romandre amics fins a la mort de Beethoven.

La dedicació de Schuppanzigh al seu quartet va jugar un paper fonamental en la transició de la interpretació i la composició del quartet. Abans de Beethoven, el repertori del quartet podia ser interpretat amb èxit per aficionats competents o professionals amb pocs assajos. Els quartets de Beethoven, començant pels tres de l'Op. 59 dedicat al comte Razumovsky, va introduir moltes noves dificultats tècniques que no es podrien superar completament sense un assaig dedicat. Aquestes dificultats inclouen recorreguts complexos sincronitzats tocats per dos o més instruments junts, ritmes creuats i hemiolas, i harmonies difícils que requereixen una atenció especial a l'entonació. Quan se li va informar que Schuppanzigh s'havia queixat d'un passatge especialment difícil, es diu que Beethoven va comentar:

« "De debò creu que penso en el seu senzill violí quan la musa em demana compondre?" »

El quartet de Razumovsky també va estrenar obres d'altres compositors. Franz Schubert va dedicar el seu quartet en la menor "Rosamunde" a Schuppanzigh.

Schuppanzigh's va ser el primer quartet de corda professional que va oferir concerts per a un públic que pagava subscripció.[1]

Es diu que Schuppanzigh va portar Beethoven a un bordell, provocant la ira del compositor, després de la qual cosa va evitar Beethoven durant diversos mesos.[1] Beethoven sovint feia broma sobre la seva corpulència, referint-se a ell com a "Milord Falstaff", un comentari dirigit tant al seu pes com a la seva propensió al menjar, a la beguda i al carous. Beethoven va escriure una breu cançó còmica dedicada a ell, "Lob auf den Dicken – Schuppanzigh ist ein Lump" (Lloança al gros - Schuppanzigh és un canalla),[1] WoO 100 (1801).

Schuppanzigh va ser descrit com a guapo en la seva joventut, però en la vida adulta es va tornar greument obes. Cap al final de la seva vida, se suposa que els seus dits van engreixar tant que no va poder tocar en sintonia, i se suposa que va morir de paràlisi a Viena.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Beethoven: Anguish and Triumph. Houghton Mifflin Harcourt. ISBN 978-0-544-24558-7.

Bibliografia[modifica]

  • Clemens Hellsberg, Ignaz Schuppanzigh. Leben und Wirken, Phil. Diss., Wien 1979.
  • Walter Willson Cobbett, ed. (1929). Cobbett's Cyclopedic Survey of Chamber Music. Oxford University Press.
  • Joel Epstein, (2022). "Vienna In Love with Music". Music for the Love of It: Episodes in Amateur Music-Making. Juwal Publications. ISBN 978-9659278237.
  • Elliot Forbes, ed. “Beethoven’s Teachers in Vienna—Viennese Composers and Society.” In Thayer’s Life of Beethoven, Part I, 134–59. Princeton University Press, 1967. https://doi.org/10.2307/j.ctv1nxcvvw.11.
  • Paul Griffiths, (1985). The string quartet. New York, N.Y.: Thames and Hudson. ISBN 0-500-27383-9. OCLC 12819475.
  • K.M. Knittel, "Schuppanzigh, Ignaz." The New Grove Dictionary of Music and Musicians (ed. Stanley Sadie, 1980)
  • Paul Metzner. Crescendo of the Virtuoso: Spectacle, Skill, and Self-promotion in Paris During the Age of Revolution. Studies on the History of Society and Culture; 30. Berkeley: University of California Press, 1998.
  • Schuppanzigh, Ignaz", in Constant von Wurzbach: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich, vol. 32, p. 215. Vienna 1876. (en alemany)
  • Robert L. Martin Winter (1994). The Beethoven quartet companion. Berkeley: University of California Press. ISBN 0-520-08211-7. OCLC 27034831