Innsbruckita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralInnsbruckita
Fórmula químicaMn33(Si₂O₅)14(OH)38
EpònimInnsbruck Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusJaciment d'innsbruckita, Staffelsee, Geier, Wattener Lizum (Wattentaler Lizum), Wattens, Vall d'Inn, Tirol del Nord, Tirol, Àustria
Classificació
Categoriasilicats > fil·losilicats
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 17,276(2) Å; b = 35,957(5) Å; c = 7,2560(8) Å; β = 91,359°; γ = (7)°
Grup puntualm - domàtica
Grup espacialgrup espacial 8 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2013-038
SímbolIbk Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La innsbruckita és un mineral de la classe dels silicats. Rep el seu nom de la localitat tipus, ja que va ser descoberta en una localitat a uns 20 km al sud-est d'Innsbruck, Àustria.

Característiques[modifica]

La innsbruckita és un fil·losilicat de fórmula química Mn33(Si₂O₅)14(OH)38. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2013. Cristal·litza en el sistema monoclínic, i es troba en forma de cristalls prims i aplanats. Pertany al grup de silicats de capa modulada 1:1 i està relacionat químicament i estructuralment amb la bementita. L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba depositat a les col·leccions del Naturhistorisches Museum Wien, el Museu d'Història Natural de Viena, Àustria, amb el número de registre N9580.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al jaciment d'innsbruckita de Staffelsee, a la vall d'Inn, Tirol del Nord (Àustria), on sol trobar-se associada a altres minerals com: tefroïta, spessartina, rodocrosita, friedelita, calcita, barita i apatita. Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Innsbruckite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 30 novembre 2017].