Ipomoea pes-caprae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuIpomoea pes-caprae Modifica el valor a Wikidata

Flors de Ipomoea pes-caprae on a l'illa Reunió
Estat de conservació
Risc mínim
UICN68149961 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSolanales
FamíliaConvolvulaceae
TribuIpomoeeae
GènereIpomoea
EspècieIpomoea pes-caprae Modifica el valor a Wikidata
(L.) R.Br.
Nomenclatura
Epònimgoat foot (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
BasiònimConvolvulus pes-caprae Modifica el valor a Wikidata
Sinònims

Ipomoea pes-caprae, el nom prové del llatí i significa "Ipomoea peu de cabra", és una espècie de planta dins la família convolvulàcia de distribució pantropical que és una liana reptant. Creix a les platges i suporta l'aire salat essent un halòfit que es dispersa per l'aigua del mar on les seves llavors floten sense quedar-ne afectades.

Plantes en una platja

Es troben en platges dels tròpics dels oceans Atlàntic, Pacífic, Índic i són comunes a Austràlia. També es troben a les Illes Galàpagos (Gloria de la Mañana).

Amb Portulaca oleracea, Melanthera biflora i Digitaria ciliaris, Ipomoea pes-caprae és una de les primeres espècies de plantes que colonitzen zones degradades a les zones tropicals del planeta.[2]

Descripció[modifica]

Les fulles semblen el peu d'una cabra. És una planta suculenta de tija prostrada reptant de fins a 15 m de llarg. Les fulles són simples i coriàcies. Secreta un làtex. les flors són porpra o rosades campanulars només duren un dia. Elsfruits són càpsules amb quatre llavors que són verinoses excepte per un coleòpter anomenat Magacerus leucospilus.

Estabilitza i colonitza les dunes.

Referències[modifica]

  1. «Taxon: Ipomoea pes-caprae (L.) R. Br.». Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture, 10-11-2005. [Consulta: 22 febrer 2011].
  2. Heatwole, H., Done, T., Cameron, E. Community Ecology of a Coral Cay, A Study of One-Tree Island, Great Barrier Reef, Australia. Series: Monographiae Biologicae, Vol. 43, p. 102
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ipomoea pes-caprae