Jaume Pastallé

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJaume Pastallé
Biografia
Naixement1924 Modifica el valor a Wikidata
Terrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 abril 2004 Modifica el valor a Wikidata (79/80 anys)
Castellbell i el Vilar (Bages) Modifica el valor a Wikidata

Jaume Pastallé (Terrassa, 1924 - Castellbell i el Vilar, 28 d'abril de 2004[1]) fou un gastrònom català, que durant anys va presentar el programa culinari de TV3 Bona Cuina.

Biografia[modifica]

Va néixer el 1924 a Terrassa i va ser empresari tèxtil fins que la crisi del sector va obligar-lo a tancar les seves tres empreses. Aleshores va decidir dedicar-se a l'hostaleria i va obrir un restaurant que el va acabar portant a la televisió, al programa culinari Bona Cuina, gràcies al qual més endavant va fer-se molt conegut. Va presentar aquest popular programa de Televisió de Catalunya durant la seva emissió entre el 1987 i el 1993.[2] Es va destacar pel to irònic i divertit dels seus comentaris i, sobretot, perquè sempre acabava amb un simpàtic rodolí davant del plat cuinat durant el programa. També es va fer famosa la seva frase I que tinguin una bona cuina.

Arran de la seva col·laboració televisiva Pastallé va escriure uns quants llibres de gastronomia,[3] com Fem Cuina Amb en Jaume Pastallé.

La seva última intervenció a Televisió de Catalunya va ser durant la primera edició del programa d'Albert Om Jo vull ser, que tenia com a protagonista el cuiner Ferran Adrià.[2]

El dimecres 28 d'abril de 2004 mor als 79 anys d'una llarga malaltia al seu domicili del barri de Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar.[4] El funeral i enterrament de Pastallé s'oficià a les dotze del migdia de l'endemà a la parròquia de Sant Cristòfol de Castellbell en una cerimònia que la família desitjà que fos íntima.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]