Jerarquia de Grzegorczyk

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En teoria de la complexitat, la Jerarquia de Grzegorczyk és una jerarquia de funcions. Cada funció en aquesta jerarquia és una funció recursiva primitiva i tota funció recursiva primitiva apareix a algun nivell d'aquesta aquesta jerarquia. La jerarquia classifica segons el ritme amb què creix cada funció, intuïtivament, les funcions dels nivells més baixos creixen més lentament que les funcions dels nivells més alts.[1][2]

Definició[modifica]

Primer es defineixen un conjunt infinit de funcions, amb la lletra per algun nombre natural i. Es defineix i ( és la funció suma i és la funció unària que eleva al quadrat l'argument i li suma 2). Llavors, per cada n més gran d'1, es defineix (això és), la x-iteració de avaluada pel 2.[3]

A partir d'aquestes funcions es defineix la jerarquia de Grzegorczyk , el n-conjunt de la jerarquia, conté les següents funcions:

  1. per
  2. La funció zero
  3. La funció successor
  4. La funció projecció
  5. La composició de funcions generalitzada al conjunt: si son a dins de , llavors també en pertany.
  6. El resultat de la recursió limitada (primitiva) aplicada a funcions dins el conjunt: Si son a dins de i per tot , i també i , llavors f és a .

En d'altres paraules, és la clausura del conjunt respecte la funció composició i la recursivitat limitada.

Propietats[modifica]

Aquests conjunts formen clarament la jerarquia

ja que son clausures sobre i Son subconjunts estrictes[4]:

ja que l'hiperoperador és a però no a .

inclou funcions com x+1, x+2, ...

inclou totes les funcions de suma com x+y, 4x, etc.

inclou totes les funcions de multiplicació com xy,

inclou totes les funcions exponencials, com o i és exactament el conjunt de funcions recursives primitives.

inclou totes les funcions tetració, etc.

Cal fer notar que la funció i la funció característica del predicat de la forma normal del teorema de Kleene es pot definir de manera que romanen al nivell de la jerarquia. Això implica que tot conjunt recursivament enumerable és enumerable per una funció

Relació amb les funcions recursives primitives[modifica]

La definició de és la mateixa que la de les funcions recursives primitives, PR, excepte en que la recursió està limitada ( per algun a ) i les funcions estan explícitament incloses a . Per tant, la jerarquia de Grzegorczyk pot ser vista com una manera de limitar la potència de les funcions recursives primitives a diferents nivells.

A partir d'aquest fet és clar que totes les funcions en un nivell de la jerarquia son funcions recursives primitives () i per tant:

També es pot veure que totes les funcions recursives primitives estan a algun nivell de la jerarquia:

I els conjunts particionen el conjunt de funcions recursives primitives .

Referències[modifica]

  1. Wagner, K. (Klaus). Computational complexity. Dordrecht: Reidel Pub. Co., 1986. ISBN 90-277-2146-7. 
  2. Brainerd, Walter S.. Theory of computation. Nova York,: Wiley, [1974]. ISBN 0-471-09585-0. 
  3. Péter, Rózsa «Andrzej Grzegorczyk. Some classes of recursive functions. Rozprawy matematyczne no. 4. Instytut Matematyczny Polskiej Akademii Nauk, Warschau1953, 46 S.». Journal of Symbolic Logic, 20, 1, 1955-03, pàg. 71–72. DOI: 10.2307/2268082. ISSN: 0022-4812.
  4. Rose, H. E.. Subrecursion : functions and hierarchies. Oxford [Oxfordshire]: Clarendon Press, 1984. ISBN 0-19-853189-3. 

Vegeu també[modifica]