Jersei

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Jersei de coll rodó

El jersei és una peça d'abrigar, feta de gènere de punt, que cobreix del coll fins a la cintura o poc més avall, i que es pot dur com a peça exterior o bé amb abric per sobre. L'extrem inferior del jersei, coincident amb la cintura, acostuma d'ésser elàstic.[1]

Etimologia i denominacions[modifica | modifica el codi]

El nom prové de Jersey, corrupció anglesa del topònim Jèrri amb què es coneix internacionalment aquesta illa francòfona, productora de llana de gran qualitat tradicionalment usada per a teixir aquestes peces; emperò, en anglès el jersei es coneix majoritàriament com a sweater (literalment, 'suador'). Val la pena fer constar que en multitud de llengües, el català inclòs, els noms dels jerseis, quan no són merament descriptius, denoten l'origen anglès de la peça: mots com jersey, sweater, pullover, cardigan, polo, etc., compareixen en moltes llengües, en forma original o adaptada, per a designar el jersei o algun dels seus tipus, amb matisos que sovint no coincideixen de llengua en llengua, ni amb el valor original del mot en anglès. Així, el terme genèric de 'jersei' es designa en espanyol jersey (a Espanya) o suéter (a Hispanoamèrica), en francès pull-over, en portuguès pulôver o (sobretot al Brasil) suéter, en alemany Pullover i en rus свитер (svíter); l'italià, però, hi empra maglione, derivació genuïna. La casuística es complica, encara, en baixar a tipus específics de jersei.

Detall de la part frontal d'un jersei

Tipologia[modifica | modifica el codi]

Els jerseis poden ser gruixuts o prims; tancats (que es posen passant-los pel cap) o oberts (que tanquen generalment amb botons o cremallera); amb mànigues o sense; i poden presentar diversos tipus de coll, essent-hi els més habituals el coll rodó, el coll en punta, el coll polo i el coll alt. Amb aquests criteris, i altres d'estètics i funcionals, es distingeix una tipologia de jerseis força prolixa;[2] citem alguns dels tipus més clàssics i habituals.

a) jerseis tancats (i amb mànigues)

b) jerseis oberts (i amb mànigues)

c) jerseis sense mànigues

Equivalències anglès-català[modifica | modifica el codi]

Com a orientació general, indiquem tot seguit la terminologia bàsica del jersei en anglès, amb les equivalències en català, per tal d'evitar confusions. S'hi poden observar els canvis semàntics produïts en el procés de transvasament.

 • ang. jersey (ús minoritari --però majoritari en contextos militars i policials--) -- cat. jersei (ús unànime)
 • ang. sweater (ús majoritari) -- cat. jersei (ús unànime)[3]
 • ang. thick wool sweater -- cat. suèter
 • ang. pullover -- cat. jersei tancat[4]
 • ang. V-neck pullover -- cat. pul·lòver
 • ang. polo-neck sweater, polo-neck pullover -- cat. jersei de coll alt[5]
 • ang. polo shirt -- cat. polo
 • ang. cardigan -- cat. càrdigan; cat. rebeca
 • ang. (RU) jumper -- cat. jersei
 • ang. (RU) sleeveless pullover, slipover, tank top -- cat. armilla de punt
 • ang. (EUA) sweater vest -- cat. armilla de punt

Història[modifica | modifica el codi]

Provinent d'Anglaterra, el jersei entrà en la moda general entorn de 1890, quan la burgesia l'adoptà com a peça superior idònia per a practicar certs esports de moda, com el golf, el tennis i el ciclisme, generalment en combinació amb calçons bombatxos (knickerbockers). D'ací passaria a l'ús generalitzat com a peça d'abrigar, amb transmissió a les classes populars. Al principi d'ús masculí, les dones començaren a dur-ne durant el període d'entreguerres.

L'exèrcit britànic introduí el jersei en el món uniformològic, en què s'ha generalitzat com a peça d'abrigar per a dur sota la guerrera, guerrera-caçadora, etc. De fet, ja a inicis del segle XX hi hagué guerreres dissenyades ben amples amb la previsió que a l'hivern es poguessin dur amb jersei a sota; és el cas, per exemple, de la guerrera italiana model 1909. En principi, els jerseis militars són peces d'uniforme, de tall, composició i color estrictament reglamentats; però també se n'han dut de civils, en cas necessari.

El jersei de la marineria és típicament de coll alt.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.5. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 2 de desembre de 2014]. 
 2. De fet, en anglès, llengua de naixença dels jerseis, se'n distingeixen tres grans tipologies bàsiques: pullover, tancat; cardigan, obert; i sleeveless pullover (o, als UEA, sweater vest), sense mànigues.
 3. L'anglès sweater, doncs, no equival pròpiament al català suèter, que té un valor més restringit.
 4. L'anglès pullover, doncs, no equival pròpiament al català pul·lòver, que té un valor més restringit.
 5. Observeu que l'anglès polo neck no equival pas en català a coll polo, sinó a coll alt. L'equivalent del català coll polo en anglès és shirt collar (literalment, 'coll camiser').

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Diccionari visual Oxford: català, castellà, anglès, francès. Oxford: Oxford University, cop. 1997. ISBN 84-8104-004-5


Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jersei Modifica l'enllaç a Wikidata