Joan Baptista Maltés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoan Baptista Maltés
Biografia
Naixement6 abril 1646 Modifica el valor a Wikidata
Alacant Modifica el valor a Wikidata
Mort14 gener 1712 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Gandia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióreligiós, historiador Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósCompanyia de Jesús Modifica el valor a Wikidata

Joan Bautista Maltés (Alacant, 6 d'abril de 1646 - Gandia, 14 de gener de 1712) fou un religiós, jesuïta, cronista i historiador valencià.[1]

Entrà a la Companyia de Jesús el 1662. Passà tota la seva vida investigant sobre teologia i historia, però la seva gran passió fou la història local. Dirigí i fou Superior de la Residència dels Jesuïtes d'Alacant. Va escriure dues obres: Mulier Apocapalyptica, litteraliter, historicè, panegirycè, o moraliter illustrata, amb una interpretació de l'Apocalipsi, i Dissertaciones, y Historia de la Ciudad de Alicante.[1] Destaca per haver iniciat la Crònica sobre la ciutat d'Alacant, que va acabar i ordenar el seu company d'Orde Lorenzo López, titulada Ilice Ilustrada: Hª de las antigüedades, grandezas y prerrogativas de la muy noble, fidelisima y siempre fiel ciudad de Alicante.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Jimeno, Vicente. «P. Juan Bautista Maltés». A: Escritores del Reyno de Valencia: chronologicamente ordenados desde el año MCCXXXVIII de la Christiana Conquista de la misma Ciudad, hasta el de MDCCXLVIII. En la oficina de Joseph Estevan Dolz, impressor del S. Oficio, 1749, pàg. 165 [Consulta: 11 juliol 2020]. 
  2. Alberola Romà, Armando «Joan Baptista Maltés». Diccionari enciclopèdic d'historiografia catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana [Consulta: 13 juliol 2020].

Bibliografia[modifica]

  • Rico García, Manuel; Montero y Pérez, Adalmiro; Chabas, Roque (pr.). Ensayo biográfico bibliográfico de escritores de Alicante y su provincia. Alacant: Establecimiento Tipográfico de Antonio Reus, 1888-1889.