Joaquim Bofill i Vidal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 02:14, 27 nov 2014 amb l'última edició de PereBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaJoaquim Bofill i Vidal
Fitxer:Bofill008.jpg
Joaquim Bofill
Biografia
Naixement1914 Modifica el valor a Wikidata
Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Mort1988 Modifica el valor a Wikidata (73/74 anys)
Sant Celoni (Vallès Oriental) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatCatalunya Catalunya
Es coneix peres Noi
Activitat
Ocupaciómúsic Modifica el valor a Wikidata

Joaquim Bofill i Vidal (Calonge, Baix Empordà, 1914Sant Celoni, Vallès Oriental, 1988) fou músic instrumentista català de tenora i saxo.

Biografia[1]

Joaquim Bofill va néixer l'11 d'octubre del 1914 al número 4 del carrer Nou, a cal Pigall, de Calonge.[2] Va ser l'únic fill del matrimoni format per Segimon Bofill, taper de professió, i Francesca Vidal, tots dos naturals de Calonge.

Els primers estudis musicals i l'inici amb la tenora els va fer amb l'avi Rafael Colom. A finals dels anys vint del segle XX va començar a tocar amb la cobla local Els Calongins. L'any 1929 va marxar a la Catalunya, de Bordils. I dos anys més tard, a la Principal de Bordils. Només un any, ja que el van venir a buscar per tocar amb la Lira de Sant Celoni, on ja tocaven altres calongins. Durant la Guerra Civil Espanyola, juntament amb altres músics de Calonge, com també de Palamós i la Bisbal d'Empordà, va integrar-se a la banda de la columna de milicins d'ERC Macià-Companys. Van ser uns mesos. En acabar el conflicte, es va incorporar de nou a la Lira de Sant Celoni, on es va estar fins a la seva desaparició, l'any 1967.[3]

Fitxer:Bofill007.jpg
Bofill, que és el segon de baix començant per la dreta, amb la Lira de Sant Celoni.

Durant molts anys, Bofill va ser el primer tenora de la Lira. També va ser-ne el representant durant els darrers anys, juntament amb el també músic calongí Enric Molla i Margarit. Durant aquells anys a Sant Celoni va conèixer Maria Cuminal, amb qui es va casar l'any 1943.

Arran de la desaparició de la Lira, va marxar a tocar amb la Principal de Gràcia de Barcelona.[4] Posteriorment, amb la Montjuïc, també de Barcelona. I va acabar a la Cobla Municipal Ciutat de Barcelona, on es va jubilar.[5]

Va morir a Sant Celoni el mes de febrer del 1988.

No va compondre cap sardana, però el company músic Ramon Vilà i Ferrer li va dedicar dues sardanes: Ara em toca a mi i Batalladora.

Referències

  1. Albert Vilar Massó, "Calonge, terra de músics". Girona. 2009. pp 42
  2. [Llibre de naixements de l'arxiu parroquial de Sant Martí de Calonge]
  3. «La Lira, fotos». [Consulta: 19 octubre 2013].
  4. «Fotos». [Consulta: 19 octubre 2013].
  5. [Puerto, Jordi. "Diccionari de cobles. Del segle XIV al XXI". Edita GISC/GARONUNA. Girona. 2007]