Jordi de Lloria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jordi de Llúria)
Infotaula de personaJordi de la Mare de Déu
Nom originalJordi de Llúria
Biografia
Naixementúltim quart del segle xiii
¿?
Mort1335 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Barcelona
Activitat
Orde religiósMercedaris
beat i confessor
CelebracióEsglésia Catòlica (culte limitat a l'àmbit de l'orde mercedari)
Festivitat14 de juliol
IconografiaAmb hàbit mercedari

Jordi de Lloria, de Llúria o de Lòria (sud d'Itàlia?, últim terç del segle xiii - Barcelona, 1335) fou un frare mercedari, venerat en el si de l'Orde de la Mercè.

Era nebot de l'almirall Roger de Llúria i seguí la carrera militar. Cap als vint-i-tres anys, assabentat que un parent seu, Ramon de Montfort,[1] havia entrat en l'Orde de la Mercè com a novici, va intentar rescatar-lo per la força perquè tornés a la vida cortesana. No obstant això, va sentir ell mateix la crida religiosa i ingressà també en l'orde en el Convent de Santa Eulàlia de Barcelona com a germà llec, prenent el nom de Jordi de la Mare de Déu.

Hi feu grans penitències i portà una vida de gran austeritat, lliurada a la meditació i el silenci. Va morir al convent de Barcelona[2] en 1339.

És venerat com a beat en el si de l'Orde Mercedari, amb festivitat el 14 de juliol.

Notes[modifica]

  1. Les fonts mercedàries antigues diuen que era el tercer fill del comte de Montfort; en realitat, cap dels comtes del moment tingué un fill amb aquest nom i podria tractar-se d'un error, i que es tractés d'un noble amb un altre parentiu, o d'una invenció pietosa.
  2. Algunes fonts esmenten que fou al de Santa Maria del Puig, però els historiadors antics de la Mercè diuen que fou al de Barcelona.

Bibliografia[modifica]