Juan José Cañas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan José Cañas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement19 gener 1826 Modifica el valor a Wikidata
San Miguel (El Salvador) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 gener 1918 Modifica el valor a Wikidata (91 anys)
San Salvador (El Salvador) Modifica el valor a Wikidata
Commandant of the Port of Acajutla (en) Tradueix
15 maig 1900 – valor desconegut
Governor of the San Salvador Department (en) Tradueix
27 setembre 1872 – valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat del Salvador Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militargeneral de brigada (1885–) Modifica el valor a Wikidata

Juan José Cañas (San Miguel (El Salvador), 1826 - San Miguel (El Salvador), 19 de gener de 1918) fou un militar, diplomàtic i escriptor salvadorenc. És autor de l'himne nacional d'El Salvador.

Va estudiar en Nicaragua i després en Guatemala, on va obtenir el títol de Batxiller. Va passar a la Universitat i va cursar tres anys de Medicina. En 1848 va tornar al Salvador i després va marxar a San Francisco, a la recerca d'or. Més tard, va anar a Nicaragua i es va incorporar a l'exèrcit que lluitava contra el filibuster William Walker (Campanya nacional contra els filibusters, 1856).

La seva producció literària, iniciada als 17 anys, comprèn versos, proses literàries, treballs de crítica, narracions i articles varis. En la poesia és el precursor del romanticisme al Salvador. La seva fama de poeta va traspassar les fronteres nacionals. Entre els càrrecs administratius que va ocupar estan el de Governador Polític Departamental i el de Sotssecretari de Relacions Exteriors. En la seva carrera diplomàtica va representar El Salvador a Santiago de Xile en qualitat de Ministre Plenipotenciari, i va assolir la signatura d'un tractat que va intensificar les relacions entre ambdós països. En 1882, l'Acadèmia Colombiana el va nomenar soci honorari estranger. Fou fundador i president de l'Academia Salvadoreña de la Lengua.