Juan Moriz de Salazar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Moriz de Salazar
Biografia
NaixementValladolid Modifica el valor a Wikidata
Mort1r gener 1628 Modifica el valor a Wikidata
Bisbe d'Osca
5 setembre 1616 –
← Berenguer Bardaxi Alagón y Espés (en) TradueixFrancisco Navarro de Eugui →
Diòcesi: bisbat d'Osca
Bisbe de Barbastre
20 octubre 1604 –
← Carlos Muñoz SerranoJerónimo Bautista Lanuza →
Inquisidor
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
ConsagracióTomás de Borja Modifica el valor a Wikidata

Juan Moriz de Salazar (Valladolid - † 1 de gener de 1628, Osca) fou un inquisidor i bisbe de Barbastre i Osca.

Biografia[modifica]

Fou cabildo de la catedral de Salamanca i exercí el càrrec d'inquisidor de Saragossa presentat per Felip III per al Bisbat de Barbastre. Prengué possessió el 22 de desembre del 1604 i fou consagrat el 9 de gener del 1605 a la Seu de Saragossa. Celebrà sínode aquell mateix any. A l'església-catedral de Barbastre hi edificà una capella dedicada a l'apòstol Santiago i la decorà amb passatges de la Sagrada Escriptura relatius a la vida de l'apòstol.

El 1624 intervingué en el Concili Provincial de Saragossa proposant que fos prohibida la pràctica de banyar les relíquies dels sants quan se sol·licitava el benefici de la pluja, prohibició que ja havia decretat per a la seva diòcesi. En no obtenir el beneplàcit d'aquest concili, es dirigí a la Sagrada Congregació de Ritus, la qual decretà que no era lícita tal pràctica.

Després de regir la diòcesi durant gairebé dotze anys fou promogut per a la seu episcopal d'Osca, de la qual prengué possessió el 28 de novembre del 1616.

A Osca autoritzà la fundació dels Agustins Recolets, dels Carmelites Descalços, dels Carmelites de l'Antiga Observança del convent de Sant Miquel i del Cister al col·legi de Sant Bernard. Ordenà construir l'actual capella del Sant Crist dels Miracles a la catedral. Celebrà el 1617 un sínode diocesà a Osca, insistint en l'esperit del Concili de Trent i donant normes detallades per a la bona administració i govern de la diòcesi. Assistí a un altre concili provincial a Saragossa. Defensà els drets de la mitra oscense sobre la parròquia de Santa Engràcia de Saragossa.