Juan Rodríguez Jiménez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuan Rodríguez Jiménez
Biografia
Naixement6 febrer 1765 Modifica el valor a Wikidata
Jerez de la Frontera (Província de Cadis) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 novembre 1830 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Cadis (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsJuan Rodríguez García Modifica el valor a Wikidata
"Embarque del marqués de la Romana y sus tropas" (1809).

Juan Rodríguez Jiménez conegut com «el Panadero» per l'ofici dels seus pares (Jerez de la Frontera, 6 de febrer de 1765 - 26 de novembre de 1830), va ser un pintor costumista i romàntic nomenat alguna vegada el «Goya andalús».[1]

Rodríguez Jiménez es va formar inicialment sota la tutela d'un frare mercedari, el pare Palma, i es va iniciar en la pintura religiosa amb obres per a la catedral de Cadis. No va trigar a obtenir un cert reconeixement, pel que va ser cridat a treballar a Sevilla -decoració del presbiteri de l'església de San Agustín) i també a Portugal -obres al convent de l'Encarnació de Lisboa i teló de boca del teatre de Porto-.

De tornada a Cadis es va encarregar de la decoració del Teatre Principal i es va especialitzar en la pintura de petits quadres costumistes, gairebé no esbossats. La més cèlebre de les seves obres és, amb tot i això, és un quadre de gènere històric i podria haver-ho pintat per a la seva presentació a un concurs organitzat per l'Acadèmia de Belles Arts de Cadis: Embarque del marqués de la Romana y sus tropas, oli datat el 1809, conservat al Museu del Romanticisme a Madrid.

Casat en segones noces amb Benita García va tenir com a fill a Juan Rodríguez García que va seguir la professió del seu pare.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Lafuente Ferrari, Enrique. Breve historia de la pintura española: 2. Madrid: Akal, 1987. ISBN 84-7600-182-7. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Juan Rodríguez Jiménez