Juliana Maria de Brunsvic-Wolfenbüttel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJuliana Maria de Brunsvic-Wolfenbüttel

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(da) Juliane Marie af Braunschweig-Wolfenbüttel Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Juliane Marie von Braunschweig-Wolfenbüttel-Bevern Modifica el valor a Wikidata
4 setembre 1729 Modifica el valor a Wikidata
Wolfenbüttel Modifica el valor a Wikidata
Mort10 octubre 1796 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Castell de Fredensborg (Dinamarca) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Roskilde Modifica el valor a Wikidata
Reina consort de Dinamarca
8 juliol 1752 – 14 gener 1766
← Lluïsa de Gran BretanyaCarolina Matilde del Regne Unit → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióconsort Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolReina consort Modifica el valor a Wikidata
FamíliaWelf Modifica el valor a Wikidata
CònjugeFrederic V de Dinamarca (1752–1766) Modifica el valor a Wikidata
FillsFrederic, príncep de Dinamarca i Noruega Modifica el valor a Wikidata
ParesFerran Albert II de Brunsvic-Lüneburg Modifica el valor a Wikidata  i Antonieta Amàlia de Brunsvic-Lüneburg Modifica el valor a Wikidata
GermansElisabet Cristina de Brunsvic-Bevern, Lluïsa Amàlia de Brunsvic-Lüneburg, Thérèse de Brunswick-Wolfenbüttel, Sofia Antònia de Brunsvic-Wolfenbüttel, Lluís Ernest de Brunsvic-Lüneburg, Frédéric-François de Brunswick-Lunebourg, Ferdinand de Brunswick-Lunebourg, Carles I de Brunsvic-Wolfenbüttel, Albrecht Braunschweig i Antoine-Ulrich de Brunswick Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 9443714 Modifica el valor a Wikidata
Juliana Maria de Brunsvic-Wolfenbüttel

Juliana Maria de Brunswick-Wolfenbüttel (en alemany Juliane Marie von Braunschweig-Wolfenbüttel) va néixer a Wolfenbüttel el 4 de setembre de 1724 i va morir a Fredensborg el 10 d'octubre de 1796. Era filla del duc Ferran Albert II de Brunsvic-Lüneburg (1680-1735) i d'Antonieta Amàlia de Brunsvic-Lüneburg (1696-1762).

Biografia[modifica]

El 8 de juliol de 1752 se va casar amb el rei Frederic V de Dinamarca, fill de Cristià VI i de Sofia Magdalena de Brandenburg-Kulmbach, que havia quedat vidu de la seva primera dona, la reina Lluïsa de Gran Bretanya, l'any anterior. De manera que es convertí en reina consort de Dinamarca i Noruega. Com a reina consort va portar una vida tranquil·la i apartada de la política. El matrimoni va tenir un fill, el príncep Frederic.

El 1766 va morir el seu home, el rei Frederic V. El va succeir el seu fillastre Cristià VII, amb problemes mentales i impossibilitat per a governar, de manera que es va mantenir al marge dels afers d'Estat, que van ser delegats en el seu metge Johann Friedrich Struensee i en la reina consort Carolina Matilde de Hannover.

Les reformes liberals de Struensee i la seva relació sentimental amb la reina Carolina Matilde van escandalitzar els conservadors danesos, entre els quals Juliana Maria hi ocupà un paper destacat. El 17 de gener de 1772, en un cop d'Estat, Struensee i els seus col·laboradors foren arrestats i executats el 28 d'abril. Per la seva banda, Carolina Matilde fou deportada del país.

Frederic, el fill de Juliana Maria, de només divuit anys, fou nomenat regent del nou govern, però en realitat les regnes del país les dirigí ella mateixa i el ministre Ove Høegh-Guldberg. El govern va aplicar mesures d'un conservadorisme extrem, i Juliana Maria s'erigí en l'heroïna de la noblesa, conservant els seus privilegis i concedint nous títols nobiliaris per tal d'assegurar-se el poder.

Amb tot, el 14 d'abril de 1784, els liberals partidaris del fill de Cristià VII, el príncipe hereu Frederic, varen fer un altre cop i el convertiren en el nou regent, restablint algunes de les reformes que havia impulsat Struensee.

Allunyada de la política, Juliana va morir el 1796 al Palau de Fredensborg. Tot i no haver aconseguit col·locar el seu fill Frederic al tron, el seu net Cristià sí que seria proclamat rei el 1839.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Juliana Maria de Brunsvic-Wolfenbüttel