Kido Takayoshi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom japonès, el cognom és Kido.
Infotaula de personaKido Takayoshi

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 木戸孝允 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ja) 和田小五郎 Modifica el valor a Wikidata
11 agost 1833 Modifica el valor a Wikidata
Hagi Modifica el valor a Wikidata
Mort26 maig 1877 Modifica el valor a Wikidata (43 anys)
Kyoto Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri de Ryōzen Modifica el valor a Wikidata
2n Senyor de l'Interior
14 febrer 1874 – 27 abril 1874
← Toshimichi ŌkuboToshimichi Ōkubo →
2n Ministre d'Educació
25 gener 1874 – 13 maig 1874
← Ōki TakatōJūdō Saigō → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres noms桂小五郎
貫治 Modifica el valor a Wikidata
FormacióMeirinkan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, diplomàtic Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsEgawa Hidetatsu, Yoshida Shōin, Nakajima Saburōsuke (en) Tradueix i Saitō Yakurō (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatFeu de Mito Modifica el valor a Wikidata
Participà en
23 desembre 1871Missió Iwakura Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeKido Matsuko (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareWada Masakage (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParentsKido Shōjirō (en) Tradueix (fill adoptiu)
Kido Takamasa (en) Tradueix (nebot) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Kido Takayoshi ( 木戸 孝允? Hagi, Choshu, (avui dins de la Prefectura de Yamaguchi) 11 d'agost de 1833 - 26 de maig de 1877), també conegut com a Kido Koin va ser un estadista japonès durant el bakumatsu i la restauració Meiji. Va usar el pseudònim de Niibori Matsusuke (新堀 松辅?) quan va treballar en contra del shogun.

Primers anys[modifica]

Va ser el segon fill de Wada Masakage, que era el doctor del domini de Choshu. Va ser adoptat per la família Katsura als set anys i fins al 1865 tenia com a nom Katsura Kogoro. Va ser educat a l'acadèmia de Yoshida Shoun, on va adoptar la filosofia del lleialisme imperial.

En 1852 va viatjar a Edo per esdevenir un espadatxí, i va establir contactes amb els samurais radicals del domini de Mito. També va aprendre tècniques d'artilleria i construcció de vaixells a l'estil occidental. Després d'observar la construcció d'aquesta mena de vaixells a Nagasaki i Shimoda, va retornar a Choshu per supervisar la construcció del primer vaixell de guerra d'estil occidental.

Caiguda dels Tokugawa[modifica]

Després de 1858, Kido era a Edo on servia com a contacte entre la burocràcia del shogunat i els elements radicals que recolzaven el moviment Sonnō jōi. A causa de les sospites de part del shogunat per les seves relacions amb els lleialistes de Mito que van assassinar Andō Nobumasa, va ser enviat a Kyoto. Fou incapaç de prevenir el cop d'estat del 30 de setembre de 1863 per les forces dels dominis de Satsuma i Aizu, que van desallotjar les forces de Choshu fora de la ciutat. Es va involucrar en un intent de reprendre el control de la ciutat el 20 d'agost de 1864, i es va haver d'amagar amb una geisha de nom Ikumatsu, que seria la seva futura esposa.

Quan elements radicals sota Takasugi Shinsaku van obtenir el control polític de Choshu, Kido va ser usat com el mediador de l'establiment de l'Aliança Satchō entre ambdós dominis, que després batallarien a la Guerra Boshin i estarien involucrats en la Restauració Meiji contra el shogunat Tokugawa.

Estadista en l'era Meiji[modifica]

Amb la caiguda del shogunat Tokugawa, Kido va tenir una presència important en el govern Meiji. Com a conseller imperial va dissenyar la Carta de jurament i va iniciar polítiques de centralització i modernització. També es va involucrar en l'abolició dels feus al Japó.

En 1871 viatja als Estats Units i Europa per conèixer el sistema educatiu a Occident. Al seu retorn, va esdevenir un dels defensors de l'establiment d'un govern constitucional i es va oposar a la fita de convertir al Japó en una potència que rivalitzaria amb les nacions occidentals.

Kido va perdre la seva posició dominant en l'oligarquia Meiji i va protestar per l'Expedició japonesa a Taiwan de 1874.

El 1875 Kido torna al govern i es converteix en president de l'Assemblea de Governadors prefecturals. També va ser el responsable de l'educació de l'Emperador Meiji.

Durant la Rebel·lió de Satsuma de 1877, va morir per causes naturals als 43 anys.

Referències[modifica]

  • Akamatsu, Paul. Meiji 1868: Revolution and Counter-Revolution in Japan. Trad. Miriam Kochan. Nova York: Harper & Row, 1972.
  • Beasley, W. G. The Meiji Restoration. Stanford: Stanford University Press, 1972.
  • Beasley, W. G. The Rise of Modern Japan: Political, Economic and Social Change Since 1850. St Martin s Press, Nova York 1995.
  • Craig, Albert M. Chōshū in the Meiji Restoration. Cambridge: Harvard University Press, 1961.
  • Jansen, Marius B. i Gilbert Rozman, eds. Japan in Transition: From Tokugawa to Meiji. Princeton: Princeton University Press, 1986.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kido Takayoshi