Kurzamra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuKurzamra Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaLamiaceae
SubfamíliaNepetoideae
GènereKurzamra Modifica el valor a Wikidata
Kuntze
Nomenclatura
Sinònims

Kurzamra és un gènere monotípic d'angiospermes. La seua única espècie és Kurzamra pulchella, la qual és un endemisme andí.[1] És originària de Xile i Argentina, on és coneguda com a "poleo de cordillera". S'empra com a planta medicinal.

És una herba perenne postrada, ramosa, molt fragant i que forma gespes. Les fulles són nombroses oblongues, sèssils, obtuses, angostes cap a la base i de 3-5 mm de longitud, mentre que les de la base són esquamiformes. Les flors estan disposades a les axil·les de les fulles apicals, marcadament pedunculades. Presenta un calze gamosèpal acampanat-tubulós, amb 5 dents llargament pubescents amb l'àpex mucronat. La corol·la és rosada de 8 mm de longitud, bilabiada, on el llavi posterior dret una mica escotat, mentre que l'anterior té 3 divisions quasi iguals. L'androceu està format per 4 estams didínams, inserits a la gola del tub corol·lar. L'estigma té dues divisions desiguals. El fruit és una núcula ovoide i llisa.

Creix sobre sòls humits (sòls solts o roques fosques molt meteoritzades) al voltant de les veges dels Andes sobre els 3500 m. Floreix a l'estiu. El seu hàbitat és alterat pel trepig dels animals i per la construcció de camins. Es sol trobar associada a Festuca weberbauerii.

Sinonímia[modifica]

  • Soliera pulchella Clos in C.Gay, Fl. Chil. 4: 489 (1849).
  • Micromeria pulchella (Clos) Wedd., Chlor. Andina 2: 151 (1860).[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Kurzamra». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 5 abril 2010].

Enllaços externs[modifica]

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.