Llac Kyoga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Kyoga)
Infotaula de geografia físicaLlac Kyoga
Imatge
TipusPolymictic lake (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització
País de la concaUganda Modifica el valor a Wikidata
PaísUganda Uganda
DesembocaduraCascades de Murchison
Map
 1° 30′ N, 33° 00′ E / 1.5°N,33°E / 1.5; 33
Afluent
Efluentcascades Murchison Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud914 m Modifica el valor a Wikidata
Profunditat5,7 m Modifica el valor a Wikidata
Mida115 (amplada) × 200 (longitud) km
Superfície1.720 km² Modifica el valor a Wikidata
Superfície de conca hidrogràfica75.000 km² Modifica el valor a Wikidata

El llac Kyoga és un llac d'aigües poc profundes situat a Uganda, d'uns 1.720 km² de superfície i ubicat a 914 m d'altitud. El Nil Victòria el creua en el seu recorregut entre El Llac Victòria i el Llac Albert. Aquesta important contribució des del Llac Victòria està regulada per la presa hidràulica del Nalubaale a Jinja. Una altra font d'aigua per al llac és la regió del Mont Elgon a la frontera entre Uganda i Kenya. Mentre el Llac Kyoga és part de la xarxa hidràulica dels Grans Llacs, no és en si mateix considerat com un Gran Llac.

Característiques[modifica]

El llac arriba a una profunditat màxima de 5,7 metres i en la major part de la seva superfície, tendeix a tenir menys de 4 metres de profunditat. Les majoria de les zones amb menys de 3 metres de profunditat es troben completament cobertes amb nenúfars gegants, mentre que la majoria de la costa és una zona pantanosa coberta per papirs i jacints d'aigua. El papir també forma illes flotants que van a la deriva entre les moltes petites illes que sobresurten de l'aigua en molts indrets. Hi ha zones pantanoses que envolten el llac, alimentades per una xarxa complexa de canals i rius.

Fauna[modifica]

Entre la fauna, no menys de 46 espècies de peixos viuen en el Llac Kyoga i almenys quaranta espècies de mamífers i gran nombre de cocodrils

Rius i els llacs d'Uganda.

Nivell del llac[modifica]

Pluges excessives atribuïdes a El Niño el 1997 i 1998 van provocar un augment excepcional del nivell de les aigües, formant-se moltes illes de papir al Nil Victòria on es van acumular. Aquesta barrera natural va elevar el nivell del llac, inundant prop de 580 km² de terres circumdants (DWD 2002) que va requerir una evacuació de la població i va produir una crisi econòmica a la regió. El 2004, Egipte va atorgar 13 milions de dòlars per a regular el cabal del Nil al Llac Kyoga. Però el 2005, el flux seguia estant bloquejat en gran part.

Referències[modifica]

  • DWD (2002) El Niño Preparedness for Lake Kyoga and other flood prone areas of Uganda. Direcció de Desenvolupament dels Recursos Hídrics, Ministeri d'Aigua, Terres i Medi Ambient, Entebbe, Uganda.
  • ILM (2004) Support to the Management of Sudd Blockage on Lake Kyoga. Publicat by Support to the Management of Sudd Blockage on Lake Kyoga. , EIA Ltd (versió PDF en línia Arxivat 2012-04-14 a Wayback Machine.)
  • Twongo, T. (2001) The Fisheries and environment of Kyoga Lakes. Fisheries Resources Research Institut (FIRRI), Jinja, Ouganda .
  • Base de dades mundial sobre els llacs/Llac Kyoga Arxivat 2011-05-23 a Wayback Machine.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llac Kyoga