La Sirena (Waterhouse)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaLa Sirena

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorJohn William Waterhouse Modifica el valor a Wikidata
Creaciódècada del 1900
MovimentPrerafaelitisme Modifica el valor a Wikidata
Materialpintura a l'oli
llenç (suport pictòric) Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata

La Sirena és una pintura a l'oli de 1900, obra de l'artista prerafaelita John William Waterhouse.

L'obra descriu un sirena asseguda a la vora d'un penya-segat, amb una lira a la mà, mirant cap avall a un mariner nàufrag que flota dins l'aigua, qui, alhora, està mirant cap a ella.

L'obra actualment forma part d'una col·lecció privada.[1]

Descripció[modifica]

L'escena té un cert aire malenconiós, on la sirena no es representa com un esser maligne que atreu als mariners amb els seus encanteris, sinó com una dona jove d'aspecte innocent que toca la lira i canta. Waterhouse la mostra quasi com si fos humana, mirant dolçament al personatge masculí, pràcticament sense escates de peix que, situades tan sols a la part baixa de les cames, es confonen amb la roca i l'escuma de les ones. No obstant això, la seva nuesa només coberta per l'instrument musical i el llarg i sensual cabell vermellós, són un suggeriment que evoquen la seva funció seductora i provocativa.

Si bé la sirena és el punt focal de la composició, els seus ulls dirigeixen l'acció, cap a l'aigua, on un mariner nàufrag que la contempla adonant-se que aquesta bella dona és la causa de la seva tragèdia.[2]

El 1891, Waterhouse ja havia representat el tema de les sirenes i la seva atracció fatal cap als mariners, segons la mitologia grega. EN aquella ocasió el tractament del personatge mític va ser força diferent, ja que les equiparava a harpies, unes aus rapinyaires amb cap de dona. Una imatge més aterridora que recollia l'antiga interpretació de les sirenes com a essers fantàstics.[2]

Referències[modifica]

  1. www.jwwaterhouse.com
  2. 2,0 2,1 Erin. «The Siren by Waterhouse» (en anglès). Mythography.com, 2011. Arxivat de l'original el 8 de desembre 2015. [Consulta: 8 desembre 2015].