Lettre de cachet

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Letres de cachet)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una lettre de cachet era, durant l'Antic Règim a França, una carta per transmetre una ordre reial. Definició

En un sentit general, es tracta d'una espècie de carta tancada (per oposició a les cartes patents, és a dir obertes), tancada pel segell del secret. Les cartes dirigides al Parlament de París per ordenar-li que registrés un edicte portaven aquest nom.

A partir del Segle XVIII, el sentit de l'expressió s'especialitza. La "lettre de cachet" passa a ser una ordre que privava de llibertat, que comportava l'empresonament, expulsió o desterrament d'algú. La carta té origen en la justícia retinguda pel rei: curtcircuita el sistema judicial ordinari. En efecte, les persones que rebien aquestes cartes no eren jutjades, sinó que anaven directament a una presó estatal (La Bastilla, a la fortalesa de Vincennes, o al manicomi.

Hi ha tres tipus de càstig que poden ser decretats per una lettre de cachet:

  • Detenció indefinida (per a boigs);
  • un o dos anys de presó per als quals, en paraules del baró de Breteuil, "sense haver pertorbat l'ordre públic per delictes, sense haver fet res que els pogués exposar a la severitat de les penes pronunciades per la llei, es donen a excessos en llibertinatge, depravació i dissipació";
  • "penes aflicitives importants per a qui comentin actes violents o crims que afecten a l'ordre i a la seguretat pública i que la justícia, si arribes a saber-ho, hagués castigat amb penes (...) deshonroses per a les families. "

Gran cachet i petit cachet

Una lettre de cachet pot ser enviada directament pel rei - carta de "gran cachet". És típicament el cas d'empresonaments polítics com el de Voltaire o de Diderot.

També pot ser enviada a petició d'un particular - és la carta de "petit cachet". Així, el propi Voltaire sol·licita una lettre de cachet perquè una dona que escandalitza al veïnat sigui detinguda. Aquesta intervenció està dedicada teòricament per a petits delictes, excloent crims. Se sol·licita sovint per a cinc categories principals:

  • bogeria i irresponsabilitat;
  • excessos juvenils;
  • llibertinatge;
  • matrimoni desigual (típicament entre la noblesa i el poble);
  • delictes o crims més greus.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lettre de cachet Modifica l'enllaç a Wikidata