Lidwina de Schiedam

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLidwina de Schiedam

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 març 1380 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Schiedam Modifica el valor a Wikidata
Mort14 abril 1433 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Schiedam Modifica el valor a Wikidata
SepulturaHolanda del Sud Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómística cristiana Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat14 d'abril Modifica el valor a Wikidata

Lidwina (Schiedam, 18 de març de 1380 - 14 d'abril de 1433) va ser una devota catòlica neerlandesa. És venerada per l'Església catòlica com a santa Liduvina o santa Ludivina. És la patrona dels malalts crònics.[1] També és recordada per ser un dels primers casos documentats d'esclerosi múltiple.[cal citació]

Quan tenia 15 anys, Lidwina estava patinant sobre el gel quan va caure i es va trencar una costella. Mai es va recuperar i es va tornar progressivament invàlida per a la resta de la seva vida. La seva biografia diu que va tenir paràlisi en tot el seu cos excepte a la mà esquerra, i que tenia hemorràgies a la boca, orelles i nas. Actualment alguns experts suggereixen que Santa Lidwina va ser un dels primers casos coneguts de pacients amb esclerosi múltiple.

Després de la seva caiguda, Lidwina va començar una pràctica de dejunar i va adquirir fama de dona santa i curadora de malalties.

Durant els següents 34 anys, les condicions de Lidwina es van deteriorar lentament, encara que ocorrien esporàdics moments de remissió, fins a la seva mort als 53 anys l'any 1433.

Referències[modifica]

  1. «Hoy se conmemora a Santa Liduvina, patrona de los enfermos crónicos» (en castellà). Aciprensa, 2020. [Consulta: 27 abril 2020].

Bibliografia[modifica]

  • Saint Lydwine of Schiedam, J.-K. Huysmans (anglès: Ages Hastings), TAN Books and Publishers, Inc, 1923/79. ISBN 0-89555-087-3
  • Meuffels, Hubert. Sainte Lydwine de Schiedam (en francès). Troisième édition. París: Librairie Victor Lecoffre, 1925 (Les Saints). 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lidwina de Schiedam