Mabel Karr

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMabel Karr
Biografia
Naixement(es) Mabel Campolongo Jaime Modifica el valor a Wikidata
27 octubre 1934 Modifica el valor a Wikidata
Buenos Aires (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Mort1r maig 2001 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri de l'Almudena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, model Modifica el valor a Wikidata
Activitat1960 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeFernando Rey (1960–1994) Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0440075 Allocine: 128201 Allmovie: p36960 TMDB.org: 98747
Find a Grave: 14413755 Modifica el valor a Wikidata

Mabel Campolongo Jaime, coneguda artísticament com a Mabel Karr (Buenos Aires, 3 d'octubre de 1934-Madrid, 1 de maig de 2001) va ser una actriu argentina, establerta a Espanya.[1]

Biografia[modifica]

Després d'exercir com a model i actriu de fotonovelas al seu país natal, comença a treballar com a actriu a la televisió argentina i al cinema, participant a les pel·lícules Todo el año es Navidad i Dos tipos con suerte. El 1958 es trasllada a Espanya per intervenir a la pel·lícula Las chicas de la Cruz Roja, de Rafael J. Salvia, que llança a la popularitat als seus quatre protagonistes femenines: Conchita Velasco, Luz Márquez, Katia Loritz i la mateixa Mabel.

Davant l'enorme èxit del film, Mabel Karr decideix instal·lar-se en Espanya i aquest mateix any roda a les ordres de José María Forqué Un hecho violento, a la que seguiria un altre èxit de taquilla, la comèdia romàntica El día de los enamorados, novament amb Concha Velasco, i amb el mateix repartiment que Las chicas de la Cruz Roja, llevat Luz Márquez, que es substituïda per María Mahor.

En 1960 contreu matrimoni a Ciutat de Mèxic amb l'actor espanyol Fernando Rey, i durant els anys seixanta manté una trajectòria constant al cinema espanyol, abordant els més diversos gèneres. Compagina la seva carrera cinemátografica amb incursions al teatre (Un paraguas bajo la lluvia, Un espíritu burlón) i la televisió (Novela).

En 1975 decideix apartar-se de la interpretació, a la que només tornarà en 1996 després de la defunció del seu marit. Va morir a l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid l'u de maig de 2001 d'una infecció generalitzada.[2]

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]