Marcús

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Marcús
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XI Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud615 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOlius (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera de la Llosa C-462, km 1,7 Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 00′ 30″ N, 1° 33′ 20″ E / 42.0084°N,1.55553°E / 42.0084; 1.55553
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17467 Modifica el valor a Wikidata

Marcús és una masia situada al municipi d'Olius (Solsonès), inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Arquitectura[modifica]

És una masia de planta rectangular, amb teulada a doble vessant i orientada nord-sud. Consta de planta baixa i dos pisos. L'interior està pràcticament tot reformat, excepte la planta baixa, que és amb sòl de pedra i coberta amb volta de canó. La façana principal està a la cara sud. En cada un dels pisos hi ha una galeria amb arc de mig punt i petites finestres als costats amb llinda de pedra. A la cara nord s'hi ha fet posteriorment una porta d'entrada que comunica directament al primer pis, amb una escala exterior. El parament és de pedres irregulars amb morter, excepte a les cantonades que són de pedra picada i tallades.[1]

És veïna de les masies de Sant Joan i el Pla d'Olius.

Història[modifica]

En un document que es troba en el cartolari de l'arxiu diocesà d'Urgell, està documentada l'existència d'aquesta masia l'any 1001. Consta que era possessió del bisbe d'Urgell i que hi havia la torre de Marcús. Ramon de Marcús, que fou fill de Guillem de Marcús, va vendre a Guillem de Comaiuncosa a canvi de XII sous barcelonesos.

L'any 1548 en Pere Torra entrà a viure a Marcús prenent el nom de la casa anomenant-se Pere Marcús. La masia ha sofert moltes transformacions durant els segles XVI al XVIII, i més recentment, quedant poques restes del seu origen antic.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Masia de Marcús». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 29 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Marcús