Mare de Déu de la Candelera d'Olp

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mare de Déu de la Candelera d'Olp
Imatge
L'església, des del veïnat de la Força
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.094 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOlp (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 25′ 49″ N, 1° 06′ 53″ E / 42.430199°N,1.114718°E / 42.430199; 1.114718
Bé cultural d'interès local
Data22 març 2002
Id. IPAC20886 Modifica el valor a Wikidata

La Mare de Déu de la Candelera d'Olp, modernament la Purificació, és l'església parroquial del poble d'Olp, en el terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà.

Capçalera de la Mare de Déu de la Candelera d'Olp

Pertanyia a l'antic terme d'Enviny. Està situada a l'extrem sud-oriental del poble. És un edifici gran, d'època moderna, amb un estret campanar, en relació a l'amplada de la nau, a l'angle sud-oest. Aquest campanar, de planta vuitavada, té les característiques dels típics campanar pallaresos i aranesos, amb coberta piramidal de lloses de pissarra. Església parroquial, d'ella depenien les capelles de Sant Josep i de Sant Pere, la darrera actualment en ruïnes, a més de la sufragània de Sant Esteve de Castellviny.

Església de planta rectangular amb capçalera a llevant i façana a occident on s'obre la porta d'arc de mig punt format per grans dovelles de granit. A la part inferior de la façana s'obren una rosassa i, per damunt d'aquesta, una petita finestra atrompetada.[1] Altres petites obertures estan situades als laterals de la nau. Al sud-oest s'aixeca una torre escapçada, de planta quadrada, coberta amb un petit llosat a dues aigües sobre el qual ha estat construïda una espadanya proveïda d'un únic arc. L'aparell utilitzat és la pissarra -pedra local- sense desbastar, excepte a les cantonades, on s'han emprat carreus.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Mare de Déu de la Candelera d'Olp». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 setembre 2017].

Bibliografia[modifica]

  • Gavín, Josep M. Pallars Jussà. Barcelona: Arxiu Gavín, 1981 (Inventari d'esglésies, 8). ISBN 84-85180-25-9. 
  • Lloret, Teresa; Castilló, Arcadi. «Sort - Enviny». A: El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mare de Déu de la Candelera d'Olp