Maria de Prússia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La princesa Maria de Prússia, reina de Baviera.

Maria de Prússia, reina de Baviera (Berlín 1825 - Castell de Hohenschwangau 1889). Princesa de Prússia amb el tractament d'altesa reial que esdevingué reina de Baviera arran del seu matrimoni amb el rei Maximilià II de Baviera.

Nascuda a la ciutat de Berlín, capital del Regne de Prússia, el dia 15 d'octubre de l'any 1825 essent filla del príncep Guillem de Prússia i de la landgravia Anna Maria de Hessen-Homburg. Maria era néta per via paterna del rei Frederic Guillem II de Prússia i de la princesa Frederica de Hessen-Darmstadt, i per via materna del landgravi Frederic V de Hessen-Homburg i de la princesa Carolina de Hessen-Darmstadt.

El dia 12 d'octubre de l'any 1842 contragué matrimoni a Munic amb qui esdevindria rei Maximilià II de Baviera, fill del rei Lluís I de Baviera i de la princesa Teresa de Saxònia-Hildburghausen. La parella tingué dos fills:

Un dels temes principals que marcaren la vida de la princesa Maria de Prússia fou la religió. Educada en la severitat religiosa del luteranisme de la cort de Berlín, a la seva arribada a Munic optà per no convertir-se al catolicisme, majoritari en el si de la població bavaresa. Aquest fet, entès per la majoria de la població de Baviera, fou àmpliament discutit pel seu fill primogènit. El rei Lluís II de Baviera arribà a rebutjar públicament la seva mare per la seva condició de luterana, i aquesta afligida pels trastorns que patien els seus dos fills s'interessà pel consòl que el catolicisme li aportava i es convertí l'any 1874.

La princesa realitzà nombroses obres de beneficiències per Baviera. Maria, amb l'ajuda del seu fill primogènit, es convertí en la fundadora d'una Associació de Dones bavaresos dedicada a la beneficiència i fundada a Munic el 1869. Posteriorment, d'aquesta associació en sorgí la Creu roja de Baviera.

A partir de principis de la dècada de 1870 la monarca es retirà progressivament de la vida pública i cortesana de Munic. Maria es retirà a una finca privada que posseïa als Alps bavaresos i al Castell de Hohenschwangau on morí el dia 17 de maig de l'any 1889. Durant els últims anys de la seva vida havia presenciat el suïcidi del seu fill primogènit i els trastorns mentals del seu segon fill.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria de Prússia Modifica l'enllaç a Wikidata