Marie-Anne de Vichy-Chamrond

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarie-Anne de Vichy-Chamrond

Marquesa du Deffand
Nom original(fr) Madame du Deffand Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 setembre 1696 Modifica el valor a Wikidata
Charolles (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 agost 1780 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Activitat
OcupacióEscriptora
Nom de plomamadame du Deffant Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaHouse of Vichy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansGaspard Nicolas de Vichy Modifica el valor a Wikidata

Marie-Anne de Vichy-Chamrond (castell de Chamrond, Borgonya, 25 de setembre de 1697París, 23 de setembre de 1780), marquesa du Deffand, fou una escriptora i tertuliana francesa.[1][2]

Biografia[modifica]

Marie-Anne es casà amb Jean Baptiste de la Lande, marquès de Deffand, molt més gran que ella. El seu caràcter poc respectuós cap al marit i amb les tradicions familiars va fer que aviat acabés vivint en un altre lloc. La seva personalitat i els contactes amb el president del Parlament Hénault, que era el seu amant, li van permetre mantenir un saló que es va fer un camí per acollir un públic literari i filosòfic. Entre els personatges que assistien a les seves tertúlies hi havia D'Alembert, Montesquieu, Marivaux, Turgot i Condorcet. Va mantenir una rivalitat amb Mme. Geoffrin i Mme. De Lespinasse, a les quals Marie-Anne havia introduït en aquest món de tertúlies amb personalitats intel·lectuals, però la gelosia va trencar una amistat de deu anys.

La seva postura davant de l'Enciclopèdia cada cop es va fer més opositora. Va intuir la Revolució francesa. De Marie-Anne cal destacar Les cartes, publicades en tres col·leccions. Una d'aquestes col·leccions és un intercanvi de sentiments i amistat intel·lectual amb l'anglès Horace Walpole, vint anys més jove que ella, que va durar quinze anys.

Referències[modifica]

  1. Wilson, Katharina M.; Wilson, M. An Encyclopedia of Continental Women Writers. Volum 1 (en anglès). Taylor & Francis, 1991, p. 342. ISBN 978-0-8240-8547-6. 
  2. «Marie de Vichy-Chamrond, marquise du Deffand» (en anglès). Encyclopaedia Britannica. [Consulta: 30 juliol 2020].

Bibliografia[modifica]

  • González Porto-Bompiani (coord.). Diccionario de autores, vol I. Montaner y Simón,S.A. 1963. Núm de registre: M 3843-63. Dipòsit legal: B 20872-63(I).
  • González Porto-Bompiani (coord.). Diccionario literario, vol III. Montaner y Simón,S.A. 1959. Dipòsit legal: B 1.352-1959.