Mario Riva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMario Riva

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(it) Mariuccio Bonavolontà Modifica el valor a Wikidata
26 gener 1913 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mort1r setembre 1960 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Verona (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata (Mort per caiguda Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri Monumental Verano Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, actor de cinema, actor de teatre, presentador de televisió, locutor de ràdio Modifica el valor a Wikidata
Activitat1941 Modifica el valor a Wikidata –  1960 Modifica el valor a Wikidata
Família
PareGiuseppe Bonavolontà Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0728960 Allmovie: p220701 TMDB.org: 132475
Find a Grave: 192900294 Modifica el valor a Wikidata

Mario Riva, pseudònim de Mario Bonavolontà[1] (Roma, 26 de gener de 1913Verona, 1 de setembre de 1960) va ser un presentador de televisió, locutor de ràdio i actor italià, que va gaudir de gran popularitat en els anys cinquanta.

Els inicis[modifica]

Fill del compositor napolità Giuseppe Bonavolontà i de Teresa Chinzari d'Antrodoco,[2] Riva va ser un dels pioners de la televisió italiana. Va ser actor de varietats, revista, comèdia, musical, cinema i començà durant la Segona Guerra Mundial, fent espectacle per les tropes.

Posteriorment, per una curiosa coincidència, va conèixer a un altre famós actor de la varietats, Riccardo Billi, amb qui va crear "Billi e Riva", una de les parelles còmiques més famoses del seu temps (més tard altres van seguir el seu exemple) com Tognazzi i Vianello i Franco i Ciccio).[3]

Ràdio, escenari i gran pantalla[modifica]

El 1938 va participar, en papers secundaris, en diverses obres de teatre i reproduccions de ràdio per l'EIAR; en la temporada 1942 - 1943 va formar part de l'elenc d'actors del popular programa setmanal Il Terziglio, amb texts de Federico Fellini, Marcello Marchesi, Dino Falconi, Edoardo Anton i altres, i van actuar al costat de joves actors com Giulietta Masina, Miranda Bonansea, Gemma Griarotti, Nunzio Filogamo i Rocco D'Assunta.

Anthony Steel, Anita Ekberg i Mario Riva

El 1949 presentà a la ràdio Oplà, programa que, seguint els compromisos cinematogràfics del director, va ser confiat al debutant Corrado, considerat el seu successor.

Als anys cinquanta va tenir lloc la trobada amb els dos joves autors Garinei i Giovannini, amb qui, sempre amb Billi, va interpretar algunes de les revistes més famoses i importants de l'època, amb Wanda Osiris, Gino Bramieri, Walter Chiari, Carlo Campanini, Totò i Peppino De Filippo. Riva també va treballar molt en el camp del cinema. Va aparèixer en més de cinquanta pel·lícules al costat d'actors del calibre de Totò, Alberto Sordi, Vittorio De Sica, Walter Chiari, Aldo Fabrizi, i altres. grans intèrprets, incloent-hi la seva parella Diana Dei i l'habitual Billi, amb el qual el 1955 va ser protagonista de la pel·lícula d'Alberto Lattuada Scuola elementare i amb qui havia participat un any abans en la transmissió televisiva de varietats d'Ugo Tognazzi i Raimondo Vianello, Un due tre.[4]

Domenica è sempre domenica[modifica]

Al final dels anys cinquanta, amb l'arribada de la televisió (llavors en blanc i negre i amb un sol canal), després del debut en la transmissió de Duecento al secondo de Garinei i Giovannini, va provar un nou llenguatge d'espectacle (sempre amb la col·laboració de Garinei i Giovannini, que s'han convertit en la signatura més prestigiosa de la varietat italiana) amb l'espectacle musical Il Musichiere (primer quiz musical televisiu de la història de la televisió), emès a partir del 7 de desembre de 1957 fins al 1960 a la RAI, amb uns 90 episodis.

L'emissió en aquell moment va enregistrar una escolta de 19 milions d'oïdors, paralitzant Itàlia: als cinemes de Roma i de Milà, els directors havien de posar els televisors per evitar que quedessin buides les habitacions d'aquell dia i en aquella hora. A més de liderar la competència entre els concurrents que es desafiaven mútuament per demostrar els seus coneixements musicals, Mario Riva, que gràcies a aquesta transmissió podria ser considerat amb raó el pare de la televisió italiana del dissabte a la nit, va aparèixer al costat dels convidats d'honor, molt sovint celebritats internacionals, amb les quals de vegades van fer duets inesperats (el més famós amb Joséphine Baker).

Riva interpretava el tema final de la trasmissió "Domenica è sempre domenica", que va romandre durant molt de temps en una de les cançons més populars. Fins i tot va rebre un dels premis Ondas 1958

Les seves vedettes a les transmissions foren actrius que amb el temps esdevingueren famoses, com Lorella De Luca, Alessandra Panaro, Carla Gravina, Patrizia Della Rovere, Marilù Tolo o Brunella Tocci.

Mort a l'escenari[modifica]

El 1960, Mario Riva era al cim de la seva carrera. El 21 d'agost d'aquest any va participar en la nit final del Festival d'Il Musichiere, al'Arena di Verona. Com també es va informar detalladament en un article a la pàgina 5 del diari l'Unità del 23 d'agost de 1960, el presentador, passant per un escenari practicable del palc elevat al centre de l'amfiteatre, va ensopegar a la foscor (enganyat per una tira de tela de sac[5][6] que ocultava un espai buit, va caure sorollosament des d'una altura de tres metres, fracturant-se la sisena vèrtebra dorsal, la quarta i la cinquena costella dretes, la cinquena costella a l'esquerra, potser l'escafoide carpià dret, i es va fer lacerant al cuir cabellut.

L'incident es va produir a les 21.15 hores. Riva acabava de donar instruccions al nombrós públic que omplia més de la meitat de l'Arena di Verona sobre com comportar-se per permetre la realització regular de la transmissió televisiva i s'havia retirat al fons. Després d'haver desaparegut de la vista del públic, el director Gorni Kramer va donar el senyal d'atac a la seva orquestra i el programa va començar regularment sense que cap dels espectadors prengués nota de la commoció que estava passant darrere de les càmeres. El presentador, que esperava a l'escenari mentre sostenia una torxa que semblava la torxa olímpica, va quedar mig cec pels llums proscènics molt forts i va caure malament entre taulons i attrezzo.

Fou ingressat immediatament a l'hospital i va ser sotmès als tractaments més urgents (inclosa la infusió d'un antibiòtic que s'utilitzava fins llavors únicament contra la broncopneumònia infantil, Polimixina B), recomanada pel professor Campanacci de Bolonya, però van sorgir complicacions pulmonar. (broncopneumònia traumàtica) i complicacions cardíaques van contribuir a agreujar el quadre clínic, que va acabar la seva vida prematurament l'1 de setembre a l'edat de 47 anys.

La notícia de la seva mort va despertar commoció i desconcert a tot Itàlia. El dia del seu funeral, a Roma, fora de la Basilica del Sacro Cuore Immacolato di Maria a la piazza Euclide[7] va reunir 250.000 persones. Ja que durant la Segona Guerra Mundial havia estat estacionat a Zara, als cos de Bersaglieri, el seu taüt va ser portat pels soldats d'aquest cos. Amb ell va desaparèixer una de les figures més conegudes de l'espectacle, singular per a la bona naturalesa i l'enginy que el caracteritzaven. A un detractor que va dir que tenia "ulls guerxos", va respondre: "Els ulls guerxos els tenen molts, però jo tinc l'estrabisme de Venus". Està enterrat al cementiri de Campo Verano de Roma.

Mario Riva era un gran afeccionat del Lazio, i assessor honorífic de la societat blanc i blava.[8]

Filmografia[modifica]

Prosa radiofònica EIAR[modifica]

Programes de ràdio[modifica]

El teatre de revista[modifica]

Referències[modifica]

  1. Mario Riva al diccionari Treccani
  2. «Mario Riva».
  3. [enllaç sense format] http://www.storiaradiotv.it/MARIO%20RIVA.htm Arxivat 2016-04-22 a Wayback Machine.
  4. Enrico Lancia, Roberto Poppi. Dizionario del cinema italiano: Gli attori. Gremese Editore, 2003. ISBN 8884402697. 
  5. Redazione online de Il Tempo. «Erano le 21,11 del 21 agosto 1960.», 23-08-2010. Arxivat de l'original el 6 de març 2016. [Consulta: 22 maig 2019].
  6. Giancarlo Governi, Gianni Borgna. «Storie Sospette - Mario Riva - La caduta». Rai Storia.
  7. «[http://roma.repubblica.it/cronaca/2010/08/28/news/l_anniversario-6577402/ Cinquant'anni fa moriva Mario Riva il suo "Musichiere" nella storia della tv]», 28-08-2010.
  8. «Mario Riva cuore biancoceleste».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mario Riva