Maximino Rodríguez Vidal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMaximino Rodríguez Vidal
Biografia
Naixement21 juliol 1921 Modifica el valor a Wikidata
Lleó (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 setembre 1997 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Catedràtic d'universitat
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Complutense de Madrid
Activitat
OcupacióFísic i matemàtic
Membre de

Maximino Rodríguez Vidal (Tremor de Abajo, Torre del Bierzo, província de Lleó, 21 de juliol de 1921 - Madrid, 6 de setembre de 1997) fou un físic i matemàtic espanyol, acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

Biografia[modifica]

Era llicenciat en Ciències Exactes i en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid, on es doctorà en Físiques amb Premi extraordinari. Marxà aleshores a la Universitat de Cambridge, on el seu Diseño lógico de una máquina de calcular electrónica, fou important per al desenvolupament de la calculadora de butxaca.[1] El 1955 assolí la càtedra d'Electricitat i Magnetisme a la Universitat de La Laguna, el 1960 obté la mateixa càtedra a la Universitat de València i comença a treballar en projectes civils i militars pel CSIC.[2] El 1966 obté la càtedra d'Electricitat i Magnetisme en la en la Facultat de Ciències Físiques de la Universitat Complutense de Madrid, on desenvoluparà treballs d'electrònica física. Des de 1974 col·labora amb institucions dels Estats Units creant un equip de col·laboradors internacional i multidisciplinari per investigacions en microones, làmines fotovoltaiques i altres fenòmens físics.

Fou el primer President del Grup d'Electricitat i Magnetisme de la Reial Societat Espanyola de Física i Química, president de la Reial Societat Espanyola de Física (1984-1988)[3] i fundador i primer director de la Secció d'Electricitat i Electrònica de l'Institut Alfons el Magnànim del CSIC. El 1984 fou escollit acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, en la que va ingressar el 1996 amb el discurs El efecto fotovoltaico y sus aplicaciones.[4]

Referències[modifica]

  1. La calculadora al blog de tecnologia "vaya invento"
  2. Mino, el sabio de Tremor de Abajo, Diario de León, 29 d'abril de 2007
  3. Presidents de la RSEF
  4. Biografia Arxivat 2016-06-03 a Wayback Machine. al web de la RAC


Premis i fites
Precedit per:
José María Otero de Navascués

Acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències
Medalla 16

1984-1997
Succeït per:
Antonio Hernando Grande
Precedit per:
Carlos Sánchez del Río y Sierra
President de la Reial Societat Espanyola de Física
1984-1988
Succeït per:
Alfredo Tiemblo Ramos