Megistoteri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMegistoteri
Megistotherium Modifica el valor a Wikidata

Megistotherium osteothlastes Modifica el valor a Wikidata
Dades
Longitud66 cm Modifica el valor a Wikidata
Pes500 kg Modifica el valor a Wikidata
Període
principis del Miocè
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreHyaenodonta
FamíliaHyainailouridae
GènereMegistotherium Modifica el valor a Wikidata
Robert Savage, 1973

Megistotherium osteothlastes (del grec, megistos 'més gran' + theríon 'bèstia' i osteon 'os' + thlaston 'triturat', 'molt' amb -es sent un modificador nominal: 'triturador d'ossos') és el nom d'un enorme creodont de la família dels hienodòntids que visqué a principis del Miocè fa uns 23 milions d'anys.[1] Batejat per Robert Savage el 1973, és el mamífer carnívor terrestre més gran del qual es té coneixença. S'alçava entre 1,9 i 2 metres a l'espatlla, feia 4 metres de longitud al cos, tenia una cua llarga d'entre 1 i 1,5 metres, fent una longitud total d'entre 5 i 5,5 metres, i un crani de 65 centímetres.[2] Amb un pes estimat d'1,5 tones, era més pesat que cap altre mamífer carnívor terrestre extint o viu en pes corporal mitjà.[3]

Les dents carnisseres del Megistotherium (com les d'altres Creodonta) foren els primers molars superiors, i s'encavalcaven amb els molars inferiors com tisores, per formar una formidable i poderosa cisalla. La terra que actualment forma el desert del Sàhara, era molt més fèrtil durant el Miocè. Una part considerable eren praderies i rebia abundants precipitacions, i els llacs i estanys proporcionaven aigua a la fauna, el qual proporcionava al Megistotherium i altres depredadors un ample subministrament de preses. Els grans Hyaenodons com aquest, podrien haver evolucionat originalment dels grans herbívors africans, com a predadors especialitzats o necròfags.[4] Juntament amb els seus fòssils, s'han trobat ossos de mastodonts, el qual indica que Megistotherium podia haver-los caçat per alimentar-se.

Taxonomia[modifica]

L'ordre dels creodonts compren un grup divers de predadors que arribaren a la seva plenitud durant l'Eocè, abans de ser ecològicament desplaçats per l'ordre dels carnívors a finals de l'Oligocè. Megistotherium sorgí en el Miocè cap a finals de l'esplendor dels creodonts, i fou una part de la radiació d'hienodòntids africans que es produí en aquell moment. Hyainailouros sulzeri és un parent proper a Megistotherium, molt similar en mida i estructura, amb una cua llarga, unes extremitats curtes i un cos robust.

Referències[modifica]

  1. (anglès) Paleobiology Database[Enllaç no actiu] retrieved on Jan 15, 2010.
  2. Crani de ‘'Megistotherium[Enllaç no actiu]
  3. (anglès) Triebold Paleontology Inc.[Enllaç no actiu]
  4. (anglès) Rasmussen, D. Tab; Tilden, Christopher D., Simons, Elwyn L. «New specimens of the giant creodont Megistotherium (Hyaenodontidae) from Moghara, Egypt». Journal of Mammalogy. American Society of Mammalogists, 70, 2, Maig 1989, pàg. 442–447.

Bibliografia[modifica]

  • Domning, D.P. (1978). Sirenia. Evolution of African Mammals. pàg. 573-581.
  • Egi, Naoko. (2001). Body Mass Estimates in Extinct Mammals from Limb Bone Dimensions: the Case of North American Hyaenodontids. Palaeontology. Vol. 44, Issue 3, Page 497.
  • Leakey, L.S.B. and R.J.G. Savage (Editors). (1976). Fossil Vertebrates of Africa. Academic Press Inc.,U.S. ISBN 0124404049.
  • Savage, R. J. G. i Long, M. R. Mammal evolution: an illustrated guide (British Museum, Londres, 1986)
  • Savage, R. J. G. Proc. zool. Soc. Lond. 129, 151−244 (1957).