Melanarsita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMelanarsita
Fórmula químicaK₃Cu₇Fe3+O₄(AsO₄)₄
EpònimArsenat i negre Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusfumarola Arsenàtnaia, Segon con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, Krai de Kamtxatka, Rússia
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.BH.75
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 11,4763(9) Å; b = 16,620(2) Å; c = 10,1322(8) Å; β = 105,078(9)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialb2/b
Colornegre
Exfoliacióno observada
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa4
Lluïssorvítria
Densitat4,39 g/cm3 (calculada)
Impureses comunesZn
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2014-048 Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació2014
SímbolMea Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La melanarsita és un mineral de la classe dels fosfats. El nom reflecteix la pertinença del mineral als arsenats i el seu color negre (del grec melanos).

Característiques[modifica]

La melanarsita és un arsenat de fórmula química K₃Cu₇Fe3+O₄(AsO₄)₄. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2014, sent publicada per primera vegada el 2016. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 4.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la pertany a «08.BH: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ = 1:1» juntament amb els següents minerals: thadeuïta, durangita, isokita, lacroixita, maxwellita, panasqueiraïta, tilasita, drugmanita, bjarebyita, cirrolita, kulanita, penikisita, perloffita, johntomaïta, bertossaïta, palermoïta, carminita, sewardita, adelita, arsendescloizita, austinita, cobaltaustinita, conicalcita, duftita, gabrielsonita, nickelaustinita, tangeïta, gottlobita, hermannroseïta, čechita, descloizita, mottramita, pirobelonita, bayldonita, vesignieïta, paganoïta, jagowerita, carlgieseckeïta-(Nd), attakolita i leningradita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu Mineralògic Fersmann, de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, a Moscou (Rússia), amb el número de registre: 4550/1.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la fumarola Arsenàtnaia, que es troba al segon con d'escòria de l'avanç nord de la Gran erupció fissural del volcà Tolbàtxik, al krai de Kamtxatka (Rússia), on es troba en forma de cristalls tabulars a prismàtics de fins a 0,4 mm, separats o combinats en grups de fins a 1 mm de diàmetre, o en crostes de fins a 0,02 x 1 x 1 cm que cobreixen escòries de basalt. Aquesta fumarola russa és l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Melanarsite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 11 desembre 2021].