Mensa International

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMensa International
(en) Mensa Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtMIL Modifica el valor a Wikidata
Tipusassociació de persones amb alt CI
associació
organització no governamental internacional Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1r octubre 1946, Oxford Modifica el valor a Wikidata
FundadorLancelot Ware i Roland Berrill (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membres140.000 (2017) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaBibiána Balanyi (2015–2019) Modifica el valor a Wikidata
Filial

Lloc webmensa.org Modifica el valor a Wikidata
Facebook: mensainternational Twitter (X): MensaInternatl Instagram: mensa_indonesia Modifica el valor a Wikidata

Mensa és una associació de persones d'altes capacitats o alt quocient intel·lectual. L'únic requisit d'admissió és obtenir en un test d'intel·ligència una puntuació situada en el 2% superior de la població. El seu nom procedeix de mensa, taula en llatí, en record a la Taula Rodona del Rei Artur, simbolitzant un club de socis amb iguals drets i obligacions.


Fundació[modifica]

Roland Berrill, advocat australià, i Lancelot Ware, científic i jurista anglès, van fundar Mensa a Anglaterra el 1946. La seva idea era crear una associació de superdotats amb un únic requisit d'admissió, el quocient intel·lectual, perquè fos aliena a qualsevol tipus de diferències polítiques, religioses, ideològiques o nacionals.

Objectius[modifica]

Mensa té tres objectius declarats: identificar i promoure la intel·ligència en benefici de la humanitat; promoure la investigació sobre la naturalesa, característiques i aplicacions de la intel·ligència i crear un ambient social que fomenti l'activitat intel·lectual dels seus socis.

Perfil dels socis[modifica]

Mensa reuneix a tota mena de persones de qualsevol procedència i formació amb l'objectiu de crear un ambient socialment enriquidor. Mensa accepta com a prova d'ingrés un certificat emès per un psicòleg degudament autoritzat per exercir la seva professió i també administra tests de quocient intel·lectual. Mensa Internacional és una agrupació de "Menses" nacionals que té uns 100.000 socis. Els socis que resideixen en un país on hi ha una Mensa constituïda pertanyen a l'esmentat grup, mentre que en països amb pocs socis, formen part de Mensa Internacional. Els dos grups principals són American Mensa, amb 50.000 socis, i British Mensa (inclou Regne Unit i Irlanda), amb uns 25.000. Mensa Espanya funciona des de 1984, tenint més de 650 socis a Catalunya (finals de 2023). Existeixen grups nacionals reconeguts a l'Argentina i Colòmbia.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mensa International