Michael Anagnos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMichael Anagnos

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 novembre 1837 Modifica el valor a Wikidata
Papingo (Grècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort29 juny 1906 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Romania Modifica el valor a Wikidata
Director
1876 – 1906 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Harvard Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBlindness and education (en) Tradueix i deaf education (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópedagog, escriptor, educador Modifica el valor a Wikidata
OcupadorPerkins School for the Blind (en) Tradueix (1870–1906) Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJulia R. Anagnos Modifica el valor a Wikidata

Michael Anagnos —inicialment Michael Anagnostopoulos— (1837-1906) fou un pedagog grec educador d'invidents nascut a Papigo, regió de l'Epir, un poble molt petit l'extrem nord-oest de Grècia prop de Janina, de família camperola. Va estudiar filosofia a Atenes, a la universitat, i va treballar com a periodista i editor per Etno Fylax. Es va oposar l'autoritarisme del rei Otó I de Grècia i fou un “paladí” de la independència grega.

El 1867 va conèixer a Samuel Gridley Howe, que estava en el seu segon viatge important a Grècia, aquest cop per distribuir diners pels cretencs per donar suport a la seva revolució. Howe el va convidar a visitar els Estats Units per ajudar-lo amb l'Escola Perkins per a Cecs (de Massachusetts) i ensenyar grec a la seva filla Julia Howe Romana. El 1870 es va casar amb Julia Anagnos Romana i va ser nomenat per succeir a Howe a Perkins quan aquest va morir el 1876. Va dirigir la institució fins a la seva mort el 1906. Va ser un gran benefactor de Papigo i l'Epir. Va desplegar el primer jardí d'infància per a nen cecs en tot el món a més de fundar o finançar diverses escoles per a cecs a Amèrica.

Anagnos va tenir un paper decisiu en l'inici de la catedral ortodoxa de Boston, en diverses organitzacions greco-americanes de Boston i a la Unió Panhel·lènica, que va ser el primer grup a nivell nacional dels grecs a Amèrica. La seva importància llegendària l'estableix com un dels grecs més importants que mai va viure a Boston.

Referències[modifica]