Mihirakula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMihirakula

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle V Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 540 Modifica el valor a Wikidata
Emperador Alchons (oc) Tradueix
515 – 540
← ToramanaToramana II (en) Tradueix → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
PareToramana Modifica el valor a Wikidata

Mihirakula (segle V - c. 540) fou un del més importants emperadors huns heftalites, l'imperi dels quals s'estenia pels territoris del present Afganistan, Pakistan i India del nord i central. Mihirakula era fill de Toramana que era un tegin (príncep secundari) de la part índia de l'imperi heftalita. Mihirakula va governar el seu imperi de 502 a 530.[1]

Etimologia[modifica]

"Mihirakula" era un huna (nom donat als huns pels indis) centreasiàtic parlant una llengua indoeuropea com els huns; el nom pot tenir el significat de "Engendrador de Mithra", segons va traduir Janos Harmatta.[2] Nom similars són també coneguts per fonts sànscrites encara que aquests són més probablement trets de les llengües iranianes oriental.

Descripció[modifica]

Al segle vi el viatger Alexandrí Cosmes Indicopleustes declara que el Heftalites dins l'Índia havien assolit el zenit del seu poder sota Mihirakula.[3] "L'obra "Rècord de les Regions Occidentals" del VII segle del viatger xinès Hsüan-tsang descriu Mihirakula així:

« fou d'un gran talent i natural valentia. Va sotmetre totes les províncies veïnes sense excepció. »

La inscripció de Gwalior del seu 15è any de regnat mostra que el seu territori com a mínim incloïa Gwalior a Madhya Pradesh.

Mihirakula va patir una derrota el 528 a mans del rei Aulikara Yasodharman de Malwa[4] i de l'emperador Gupta Narasimhagupta Baladitya que anteriorment pagava tribut a Mihirakula. Segons Hsüan-tsang, Mihirakula va ser agafat presoner, i més tard alliberat, però mentrestant el germà de Mihirakula havia agafat poder sobre el Heftalites. Mihirakula es va retirar a Caixmir on el rei el va rebre amb honor. Després d'uns quants anys Mihirakula va incitar una revolta contra el rei de Caixmir i va agafar el poder allí. Llavors va envair Gandhara situada al sud-oest de Caixmir, i va matar molts dels seus habitants i va destruir els santuaris budistes. Mihirakula va morir poc després.[3] Mihirakula és recordat entre els escriptors budistes "com a terrible perseguidor de la seva religió".[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Grousset, Rene. The Empire of the Steppes. Rutgers University Press, 1970. ISBN 0-8135-1304-9. 
  2. Janos Harmatta, "The Rise of the Old Persian Empire: Cyrus the Great," AAASH Acta Antiqua Acadamie Scientiarum Hungaricae 19, 197, pp. 4-15.
  3. 3,0 3,1 [1][Enllaç no actiu]. ISBN 8120815408.
  4. Ojha, N.K. (2001).

Enllaços externs[modifica]