Mina (llengua)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mina
Altres denominacions: -
Parlat a: Camerun
Regió: Regió de l'Extrem Nord
Parlants: 10,987 (2000)
Classificació genètica:
estatus oficial
Regulat per:
codis de la llengua
Globe of letters.svg Visiteu el Portal:Llengües Globe of letters.svg

L'idioma Mina es parla al Nord del Camerun. A l'Índia també hi ha un idioma amb el mateix nom. En ISO 639-3 es distingeixen referint-se a aquest idioma com a Mina (Camerun) i a l'altre com a Mina (Índia)

El llenguatge Mina -- també conegut en literatura lingüística amb els noms de Hina i Besleri -- està classificat com a llengua txadiana (una part de l'ampli grup afroasiàtic).[1] A més, la llengua està classificada com a membre del grup Biu-Mandara, subgrup A, branca A7.[2]

La llengua es parla al Nord del Camerun per una població estimada d'unes 10.000 persones.[3] Frajzyngier i Johnston (2005) defineix tres dialectes del Mina: Marbak, Kefedjevreng i Dzundzun, mentre que Ethnologue defineix els tres dialectes següents Besleri, Jingjing (Dzumdzum), Gamdugun. Mentre que la relació entre els noms Jingjing i Dzundzun és clara, la relació entre els altres quatre no està clara. La mútua intel·ligibilitat entre els dialectes és difícil de determinar, però Frajzyngier i Johnston (2005:3) demostra una intel·ligibilitat unidireccional entre Dzundzun i Mina (suposadament el dialecte Marbak).

Els parlants de Mina són, generalment, bilingües, amb el Ful com a segona llengua. Sovint el Ful s'uneix al Francès com a tercera llengua amb els parlants que tenen educació[4]

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Frajzyngier & Johnston (2005).
  2. cf. Newman (1992)
  3. Raymond G. Gordon, Jr, ed. 2005. Ethnologue: Languages of the World. 15th edition. Dallas: Summer Institute of Linguistics.
  4. Ethnologue 2005.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Article a Ethnologue sobre el Mina
  • Frajzyngier, Zygmunt & Johnston, Eric. (2005). A Grammar of Mina. Berlin: Mouton de Gruyter.
  • Newman, Paul. (1992). "Chadic Languages." In: Bright, William. International Encyclopedia of Linguistics. Oxford: Oxford University Press.