Monestir de Sant Joan de Caaveiro

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Monestir de Sant Joan de Caaveiro

El monestir de Sant Joan de Caaveiro (en gallec: Mosteiro de San Xoán de Caaveiro) és un monestir que es va establir l'any 934 a les Fragues de l'Eume (Província de La Corunya), Galícia, per acollir els nombrosos anacoretes que vivien dispersos a la zona. Però aviat, importants donacions de Sant Rossend engrandiren el patrimoni del monestir, que va rebre la major part de les terres cultivables existents a la dreta del Riu Eume i li concediren jurisdicció sobre viles i feligresies tot eximint-lo de l'autoritat de l'arquebisbat de Santiago de Compostel·la.[1]

El cenobi obtingué així un gran poder, aconseguint la seva església la categoria de Reial Col·legiata (amb sis canonges) que conservà fins a finals del segle XVIII, època en què, després de quedar abandonat, quedà a cura d'un masover i inicià així la seva decadència i deteriorament. Acabant el segle XIX, Pío García Espinosa, que havia comprat bona part de les terres que envolten el monestir, aconseguí una autorització de l'Arquebisbe de Santiago per restaurar-lo. Enderrocà, per emprendre la restauració, la casa davantera i l'església prioral, edificà un pavelló emmerletat i reconstruí la capella de Sta Isabel.

Les restes més antigues són del segle XII, i en destaca l'església que s'aixeca sobre un monticle molt escarpat que va obligar als seus constructors a salvar els desnivells del terreny per mitjà d'alts murs amb contraforts i estances subterrànies. Del temple romànic se'n conserva en bon estat la capçalera i bona part de la nau. Queda també en peu un bell campanar barroc del segle XVIII, obra de l'escola de Simón Rodríguez. La casa dels canonges i les cuines del monestir també es conserven acceptablement.

El conjunt va ser declarat el 1975 Monument Històric Artístic per la seva importància arquitectònica.[2]

Bibliografia[3][modifica | modifica el codi]

 • ALVAREZ CARBALLIDO, E.. Boletín de la Real Academia Gallega, II, A Coruña. Monasterios olvidados de Galicia: A Capela. 
 • CASTILLO, A. del. Breamo, 57. La colegiata de Caaveiro. 
 • CASTRO ALVAREZ, C. de. El cañón del Eume: paraíso natural de Galicia, Pontedeume.. El monasterio de San Juan de Caaveiro. 
 • PORTA DE LA ENCINA, A.. Estudios Mindonienses, 2. Aportación al estudio del Monasterio de Caabeiro. 
 • REVIEJO, M.. FEGAMP: Revista da Federación Galega de Municipios e Provincias. Monfero-Caaveiro, polas terras do Eume. 
 • SANDOMINGO, T.. Abrente. El dolor de la montaña: ¿la hora de Caaveiro?. 
 • SANDOMINGO, T.. Arte Galicia: revista de información de las artes plásticas gallegas. Caaveiro, otra vez.. 
 • SOTO-QUIROGA, E. de. Suevia, Buenos Aires.. La colegiata de Caaveiro: en donde se habla de.... 
 • VAAMONDE LORES, C.. Boletín de la Real Academia Gallega, XIV.. Importante escritura de donación otorgada por Don Bermudo, rey de Galicia, a favor del Monasterio de San Juan de Caaveiro: Año 934, 1924. 
 • VIDAL, X.M.. Brigantium, 4.. Acerca da orixe e fundación do Mosteiro de San Xoan de Caaveiro. 
 • VV.AA.. Cátedra: Revista eumesa de estudios,3.. O Mosteiro de San Xoan de Caaveiro. 

Referències[modifica | modifica el codi]

Coord.: 43° 25′ 3″ N, 8° 4′ 6″ O / 43.41750°N,8.06833°O / 43.41750; -8.06833