Mongeta paretana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mongeta Paretana

La varietat mongeta paretana[1] també coneguda com a pinet de Mallorca, de nom científic Phaseolus vulgaris L., d'origen mesoamericà, les seves llavors són blanques, arronyonades llargues d'uns 10 - 12 cm i plenes. Pertany a la varietat de mata baixa, i les seves plantes tenen flors amb ales i estàndards blancs. Tavelles de verd uniforme, amb bec i secció el·líptica.

Durant anys el comerç de la paretana va ser molt important al mercat de Granollers, l'any 1945 a Parets del Vallès població d'on rep el nom aquesta mongeta,[2] es va fer un estudi de camp, on es va determinar que el rendiment d'aquesta mongeta és d'11 kg collits per 1 kg plantat amb una productivitat propera a 1.500 kg/ha.[3]

Tradicionalment aquesta mongeta es sembrava darrere del cànem, la primera setmana de juliol i la recollida sol ser a finals d'octubre principis de novembre.

Des del punt de vista gastronòmic es caracteritza per una textura cremosa amb una percepció molt fina de la pell i un sabor suau, lleugerament més intens que la varietat del ganxet, amb qui comparteix l'origen mesoamericà. La llavor tradicional es va conservar a la Masia de la Cortada, al poble del Brull (Osona) que la va repartir en cases del poble de Montseny (Valles Oriental) i en els últims temps a la zona del Vallès ha sorgit un grup de pagesos interessats en la seva promoció, i alguns restauradors l'estan implementant a la seva carta.[cal citació]

Referències[modifica]

  1. Varietats locals de mongetes del Vallès Oriental. Consell Comarcal Vallès Oriental, 2014, p. 49. ISBN B9164-2014 [Consulta: 8 gener 2016]. 
  2. «La població i l'economia». Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 8 gener 2016].
  3. Publicaciones de la 2a Zona Agrícola de la provincia de Barcelona “Comarca del Vallés”. Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos de Barcelona., 1945. ISBN b19105642 [Consulta: 3 gener 2016].