Mosca de març

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMosca de març
Bibio marci Modifica el valor a Wikidata

Mascle de Bibio marci Modifica el valor a Wikidata  
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreDiptera
FamíliaBibionidae
GènereBibio
EspècieBibio marci Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Nomenclatura
Sinònims

La mosca de març (Bibio marci) és una espècie de dípter nematòcer de la família dels bibiònids.[1] El seu nom comú i científic fan referència al fet que emergeix cap al mes de març[verificació necessària] i també l'abril, de vegades en eixams nombrosos. És comú als Països Catalans i Europa en general.

Descripció[modifica]

Cos allargat d'entre 10 i 12 mm negre i molt pilós, en el vol destaquen les seves llargues potes, les antenes són curtes i en els mascles els ulls són molt grossos, esfèrics i prominents, les femelles els tenen molt més petits, ponen els ous en l'humus del sòl les larves aturen el seu desenvolupament durant l'hivern.

Nutrició[modifica]

Els adults s'alimenten de secrecions vegetals no pas de sang. Les larves viuen al sòl, menjant arrels i material vegetal en descomposició i poden ser plagues de les arrels d'api, enciam, espàrrecs i gespa entre d'altres.[2]

Referències[modifica]

  1. «[https://www.biolib.cz/en/taxon/id61179/ St. Mark's fly Bibio marci (Linnaeus, 1758)]» (en anglès). BioLib. [Consulta: 10 setembre 2022].
  2. Freeman, Paul; Lane, Richard P.. Bibionid and Scatopsid flies, Diptera: Bibionidae & Scatopsidae (Print). 9. Londres: Royal Entomological Society of London, 1985, p. 74. 

Enllaços externs[modifica]