Rumor

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Murmuració)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Escultura que representa a dues velles escampant rumors a l'antiga ciutat de Sindelfingen a Alemanya

Un rumor o rumors són especulacions no confirmades que s'intenten donar per certes amb un objectiu determinat, i que condicionen el comportament dels altres cap a ell per sobre de la informació objectiva. Al no ser informació contrastada poques vegades es difon de forma oberta encara que això no impedeix que s'estengui de forma ràpida. La forma tradicional i més usada d'estendre un rumor ha estat sempre el "boca a boca" però amb l'aparició de Internet, la societat ha aprofitat l'anonimat que dóna aquest mitjà per estendre tot tipus de rumors.

Els rumors transmeten amb enorme eficiència la informació social, ja que tenen un enorme potencial manipulador, perquè les persones tendim a ajustar la nostra pròpia visió del món a la percepció d'aquest que tenen els altres.


Ha estat i és usat tant com a eina política com comercial a part de l'ús individual que li donen les persones anònimes per avantatjar a algú oa alguna cosa o simplement deixar-lo en mal lloc sense benefici directe per al qual s'inicia la remor. També hi ha rumors l'única finalitat és la diversió, tant si tenen efectes negatius. Alguns d'aquests rumors iniciats com una broma, no tenen possibilitat de ser demostrats com falsos ni com autèntics i si perduren en el temps acaben convertint-se en llegendes urbanes.

La remor mai té una font definida encara que gairebé sempre tracta d'ubicar la font de la informació el més a prop possible de l'objecte sobre el qual s'informa.

Des d'un punt de vista positiu, la remor s'associa amb una mesura per conèixer la força de la comunicació d'una organització o d'un tema determinat en els mitjans de comunicació.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Literatura relacionada

  • Argemí, Marc: Rumors en Guerra. Desinformació, Internet i Periodisme
  • Kapferer, Jean-Noel: Rumors: Uses, Interpretations, and Images (anglès)
  • Kimmel, Alan J.: Rumors and Rumor Control: A Manager's Guide to Understanding and Combatting Rumors (anglès)