Neuville-en-Condroz

Plantilla:Infotaula geografia políticaNeuville-en-Condroz
Imatge
Carretera de Marche

Localització
Map
 50° 33′ 14″ N, 5° 27′ 04″ E / 50.554°N,5.451°E / 50.554; 5.451
EstatBèlgica
RegióValònia
Provínciaprovíncia de Lieja
Districtedistricte de Lieja
MunicipiNeupré Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud232 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal4121 Modifica el valor a Wikidata

Neuville-en-Condroz (en való Li Nouve Veye e Condroz) és un nucli del municipi de Neupré, a la província de Lieja de la regió valona de Bèlgica.

A l'edat mitjana, Neuville era una senyoria que depenia de la cort de Hermalle-sous-Huy, dins del principat de Lieja. Un cert Renier fill de Tomas senyor de Hermall, hi construï una masia fortificada que amb els anys va transformar-se en castell, la nova villa in Condrosio, llatí per a masia nova al Condroz, que fins a la fi de l'antic règim passà a diferents nissagues nobles. Ll'administració de l'ocupant francès a la fi del segle xvii i donar-li el nom del castell de La Neuville, el sufix en-Condroz va afegir-se per a distingir-lo de Neuville-sous-Huy.[1]

Quan va fusionar el 1977 amb Plainevaux, Rotheux-Rimière i una part d'Éhein, el territori va passar del districte de Huy al districte de Lieja. Neuville és un nucli rural, del qual l'explotació forestal i l'agricultura són les activitats principals. A la segona part del segle xx, va començar a urbanitzar-se i acollir molts emigrants de l'aglomeració liegesa. Excepte per l'eix de la Route du Condroz, va mantenir el seu caràcter rural.

Llocs d'interès[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Un peu d'historie sur Neuville», web del municipi de Neupré, extract de M. Dessente, "Etat des connaissances sur l'histoire de Neuville-en-Condroz -Depuis les origines jusqu'au seuil du XVIIIème siècle".
Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Neuville-en-Condroz