Nikolaus Gerhaert

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaNikolaus Gerhaert

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(nl) Nikolaus Gerhaert van Leyden Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1420 Modifica el valor a Wikidata
Leiden Modifica el valor a Wikidata
Mort28 juny 1473 Modifica el valor a Wikidata (52/53 anys)
Wiener Neustadt Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata

Nikolaus Gerhaert (Leyden, ca. 1420 – Wiener Neustadt, 28 de juny de 1473) fou un escultor del Gòtic tardà o Renaixement inicial, del qual se'n saben poques dades, a banda de la seva obra, en gran part perduda.[1] El seu origen era holandès, tot i que la major part de la seva tasca es va desenvolupar a l'Europa Central germànica (Trèveris, Estrasburg, Baden, Constança i Viena). Hom el considera l'escultor més influent del nord d'Europa del segle XV (Renaixement nòrdic). El seu estil es va caracteritzar per vestidures elaborades i un realisme vívid i poc convencional. Es va especialitzar en sepulcres i retaules. Els materials més empleats van ser l'arenisca i la calcària; únicament se li atribueixen vuit talles en fusta.

La seva obra més famosa, conservada en el Musée de l'Œuvre Notre-Dame[2] d'Estrasburg, rep la denominació francesa de Buste d'homme accoudé ("bust d'home recolzat", meditant, ca. 1467), i presumiblement és el seu autoretrat.

La seva influència es reconeix en l'obra d'escultors posteriors, com ara Erasmus Grasser[3] i Niklaus von Hagenau.

Referències[modifica]

  1. Renate Kohn, 'Eine bisher unbekannte Grabinschrift des Niclas Gerhaert von Leyden', Wiener Geschichtsblätter 48 (Vienna 1993), pp. 164-70.
  2. Victor Beyer, La sculpture médiévale du Musée de l'Œuvre Notre-Dame, Édition des musées de la ville, Strasbourg, 1956, 71 p. Font citada a fr:Musée de l'Œuvre Notre-Dame
  3. Philipp M. Halm, Erasmus Grasser, 1927. Font citada a Erasmus Grasser

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nikolaus Gerhaert