Nomenclàtor mundial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Nomenclàtor (desambiguació)».
Infotaula de llibreNomenclàtor mundial
Tipusnomenclàtor Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Publicació2022 Modifica el valor a Wikidata
EditorialInstitut d'Estudis Catalans Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Tematoponímia Modifica el valor a Wikidata
Altres
Lloc webnomenclator-mundial.iec.cat Modifica el valor a Wikidata

El Nomenclàtor mundial[1] és un recull de noms i topònims d'arreu del món, en català, editat l'any 2022 per la Generalitat en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans. Està basat en el Corpus d’Exotopònims, que es va iniciar l’any 2016. S'hi poden consultar les grafies dels topònims dels noms de ciutats i països de tot el món. És una obra de caràcter general que consta d'un total de 8.500 entrades de més de 200 països de tot el món, en les que s'han inclòs els noms més comuns i els d’ús més habitual tal com són coneguts en els països de parla catalana.[2] Aquesta nova eina conté, a part dels topònims de l'àrea catalana, els exònims, és a dir, la versió catalana dels topònims estrangers, i es pot consultar en el Portal de Recursos Lingüístics de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el cercador de mots i expressions de l’IEC, guardonat amb el Premi Pompeu Fabra 2022 dintre de la categoria de Comunicació i Noves Tecnologies. El Nomenclàtor mundial va ser presentat oficialment el 15 de desembre de 2022 a la seu de l'Institut d’Estudis Catalans.[3]

Referències[modifica]

  1. Ramajo, Malena. «El Nomenclàtor mundial de topònims en català ja és una realitat», 15-12-2022. [Consulta: 16 desembre 2022].
  2. «Institut d'Estudis Catalans». [Consulta: 16 desembre 2022].
  3. Serra, Laura. «No diguis muntanyes Rocalloses, digues Rocoses: ja tenim 'Nomenclàtor mundial' en català», 15-12-2022. [Consulta: 16 desembre 2022].

Enllaços externs[modifica]