Partit Suís de la Llibertat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFreiheits-Partei der Schweiz
Parti Suisse de la Liberté
Partito Svizzero della Libertà
Partida Svizra da la Libertad
(de) Freiheits-Partei der Schweiz
(fr) Parti suisse de la liberté
(it) Partito svizzero della Libertà
(rm) Partida Svizra da la Libertad Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusPartit polític suís
Ideologia políticaConservadorisme, nacionalisme
Història
Creació1984
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJürg Scherrer
Representacióextraparlamentari
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.freiheits-partei.ch/

El Partit Suís de la Llibertat (alemany Freiheits-Partei der Schweiz, FPS, francès Parti Suisse de la Liberté, PSL) és un partit polític de Suïssa. El seu president i principal representant és Jürg Scherrer, cap del departament de seguretat al govern de la ciutat de Biel/Bienne fins al 2008.

Història[modifica]

El PSL va ser fundat el 1984 a Zúric per Michael E. Dreher i altres polítics de dretes com Autopartei (Partit de l'Automòbil). Es dedicà a la lluita contra el llavors incipient Partit Verd de Suïssa i les preocupacions contemporànies sobre la suposada Waldsterben a causa de la pluja àcida. Centrat inicialment en qüestions de mobilitat personal, un dels seus lemes més coneguts va ser Freie Fahrt für freie Bürger (Un camí lliure per a ciutadans lliures). El partit està a favor d'una política econòmica llibertària i s'oposa a l'adhesió de Suïssa a la Unió Europea.

El partit va gaudir d'un cert èxit als parlaments cantonals, en particular al cantó de Sankt Gallen, Turgòvia i Schaffhausen. El punt més alt del seu poder es va assolir a les eleccions federals suïsses de 1991 quan va obtenir 8 escons al Consell Nacional de Suïssa i el 4% dels vots. Després, la sort del partit va començar a disminuir a mesura que molts dirigents van deixar el partit en el curs de conflictes interns, principalment per marxar al més convencional Partit Popular Suís. Tot i tornar a anomenar-se Partit de la Llibertat el 1994, va perdre tots els escons nacionals a les eleccions federals suïsses de 1999 i, a partir del 2006, només conserva alguns pocs escons en alguns parlaments cantonals i municipals. La majoria dels seus membres, i fins i tot seccions senceres s'han sumat al Partit Popular Suís, que ha incorporat la major part del programa del partit.

Referències[modifica]

  • (alemany) (francès) (italià) Hans Hirter: Freiheits-Partei Historical Dictionary of Switzerland online. Versió de 4 de maig de 2005.

Enllaços externs[modifica]