Patricia Ferreira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPatricia Ferreira

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1958 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort27 desembre 2023 Modifica el valor a Wikidata (64/65 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Tumor cerebral Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióUniversitat Complutense de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirectora de cinema, guionista, directora de televisió Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeFernando Lara (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0274407 TMDB.org: 1022708 Modifica el valor a Wikidata

Patricia Ferreira (Madrid, 1958[1] 27 de desembre de 2023) va ser una directora i guionista de cinema espanyola.

Biografia[modifica]

Nascuda a Madrid, posteriorment va treballar també a Galícia, terra de la seva família. Es va llicenciar en Ciències de la Imatge i Periodisme a la Universitat Complutense de Madrid.[2]

Va començar com a crítica i periodista cinematogràfica a TVE, Ràdio Nacional d'Espanya i en la revista Fotogramas, i més tard va treballar en televisió com a realitzadora, directora i guionista de, entre altres, TV movies com "El paraíso"; retransmissions, com la del Goya d'Honor a Ana Belén i, especialment, sèries i programes culturals, informatius i documentals realitzats a Espanya, Europa i tota Amèrica Llatina.

Entre aquestes sèries i programes estan entre altres "Equinoccio", sèrie documental sobre temes llatinoamericans produïda per TVE; "Un dia en la vida dels nostres avantpassats", sèrie documental que recrea la vida en la prehistòria; diversos capítols de "Un pais en la mochila", la sèrie presentada per José Antonio Labordeta que recorria Espanya; "Paraisos cercanos", sèrie documental de viatges amb guions d'escriptors com Rafael Chirbes o Javier Marías; o "Todo el mundo és música", sèrie de documentals dedicats als principals músics de la "world music" a Llatinoamèrica.

L'any 2000 va debutar al cinema, com a directora de Sé quién eres, pel·lícula que es va estrenar en el festival de Berlín, secció Panorama i li va valer la nominació a un Goya a la millor direcció novella, i altres dues nominacions: al millor actor (Miguel Ángel Solá) i a la millor música (José Nieto), sent guanyadora de l'última.[3]

L'any 2002 va estrenar El alquimista impaciente, adaptació de l'obra homònima de Lorenzo Silva, que li va valdre el premi del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics al millor guió adaptat. La pel·lícula va tenir, a més, dues nominacions als Premis Goya: al millor actor revelació (Roberto Enríquez) i a la millor direcció artística (Rafael Palmero). El 2004 es va estrenar la pel·lícula coral En el mundo a cada rato, que incloïa el curtmetratge El secreto mejor guardado rodat a Índia, sobre el virus de la Sida al Tercer Món.[4] Un any després va estrenar un nou llargmetratge, Para que no me olvides, en el qual Fernando Fernán Gómez interpretava un dels seus últims papers. La pel·lícula es va presentar al festival de Berlín i va ser nominada a tres premis Goya: actriu protagonista, de repartiment i direcció artística.[5] El 2010 va dirigir el documental Señora de, que es va projectar en la Seminci de Valladolid i va aconseguir el tercer premi en Temps d'història. També en 2010 realitza el curtmetratge "El amanecer de Misrak", rodat a Etiòpia i que forma part del projecte col·lectiu "Ellas son Àfrica". El 2012 es va estrenar el seu llargmetratge Els nens salvatges, guanyadora en el Festival de Màlaga de la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula i la Bisnaga de Plata a millor guió i millors actors secundaris: Aina Clotet i Alex Monner. El 2017 va dirigir el llargmetratge "Thi Mai, rumbo a Vietnam".

Des de l'any 2001 era professora de direcció a l'Escola de cinema de Madrid (ECAM) i va ser professora de direcció d'actors en escoles, tallers i masters com el master de direcció del CEU, l'ESCAC de Catalunya, el NIC-Institut del cinema de Madrid, l'escola de cinema d'Uruguai o La Central de cinema de Madrid. Va ser membre de la Junta directiva de l'Acadèmia de cinema (2009-2015) i de la CREA, associació de realitzadors de Galícia, i des de l'any 2006 va formar part de la Junta Directiva de CIMA (Associació de dones cineastes i de mitjans audiovisuals), associació de la qual en va ser co-fundadora.

Patricia Ferreira va morir el 23 de desembre de 2023, als 65 anys.[6]

Filmografia[modifica]

Sèries de televisió[modifica]

  • Consumo
  • Planta Baja
  • Equinoccio
  • Un dia en la vida de nuestros antepasados
  • Oxigeno
  • Centros de poder
  • La Isla del Tesoro
  • Un país en la mochila
  • Paraisos cercanos
  • Todo el mundo es musica[7][8]

Directora i guionista de cinema[modifica]

  • 2000: Sé quien eres
  • 2002: El alquimista impaciente
  • 2004: El secreto mejor guardado
  • 2005: Para que no me olvides
  • 2010: Señora de
  • 2010: El amanecer de Misrak
  • 2012: Els nens salvatges
  • 2017: Thi Mai, rumbo a Vietnam

Guardons[modifica]

Premis
Nominacions

Referències[modifica]

  1. Casessis, I., Hereu, C.F., Rodríguez, I., Giroud, I., Costa, J.B. dona, Monterde, J.I., Fundació Autor, Societat General d'Autors i Editors (Eds.), 2011. Diccionari del cinema iberoamericà: Espanya, Portugal i Amèrica. SGAE : Fundació Autor, Madrid.
  2. «Patricia Ferreira. Junta directiva». Arxivat de l'original el 2018-02-21. [Consulta: 10 febrer 2019].
  3. «Sé quién eres » Premios Goya 2017». www.premiosgoya.com. [Consulta: 19 juny 2017].
  4. , <https://www.filmaffinity.com/es/film931861.html>
  5. «La directora de cine Patricia Ferreira en el ciclo "Descrubre a…" - LaRepúblicaCultural.es - Revista Digital». [Consulta: 19 juny 2017].
  6. «Mor Patricia Ferreira, directora dEls nens salvatges'», 27-12-2023. [Consulta: 29 desembre 2023].
  7. TVE emet sis documentals de Patricia Ferreira sobre músiques del món
  8. | Tothom és música. Tve.
  9. «Medallas del CEC a la producción española de 2002». CEC. Arxivat de l'original el 2020-10-30. [Consulta: 25 juny 2018].