Tercer Món

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El tercer món és el conjunt dels països de la Terra que estan, des d'una òptica de la cultura occidental, subdesenvolupats. Es caracteritzen per tenir els PIB més baixos del planeta. Els estats del tercer món no són estats industrialitzats ni avançats tecnològicament en comparació amb els estats membres de l'OCDE; per tant, sovint s'utilitza com a sinònim el terme països subdesenvolupats. Alguns estats són caracteritzats així per la seva alta taxa d'analfabetisme i la seva deficiència econòmica i política.

Les característiques comunes dels països del Tercer Món solen ser una base econòmica agrícola, una economia endeutada amb els països econòmicament més poderosos i una escassa infraestructura.

Atès que el terme Tercer Món ha adquirit un caràcter despectiu, les Nacions Unides i altres institucions internacionals, prefereixen fer ús d'altres termes com ara Sud Global, països en vies de desenvolupament i països menys desenvolupats.

Primer, segon i tercer món segons l'ONU[modifica | modifica el codi]

Els termes de Primer Món, Segon Món, i Tercer Món, encara que molt subjectius, s'utilitzen per a dividir les nacions en tres categories. Avui en dia aquests termes s'usen per a distingir les nacions segons el seu Índex de Desenvolupament Humà (establert per les Nacions Unides), independentment del seu estatus polític.

Els tres mons de Sauvy a la Guerra Freda[modifica | modifica el codi]

Blocs capitalista, comunista i neutral a la guerra freda

El terme Tercer Món també fou usat per l'economista francès Alfred Sauvy, el 1952, en un article de la revista L'Observateur, per a fer un paral·lelisme amb el terme francès tercer estat. Ell volia designar els països que durant el període de la guerra freda no pertanyien ni al bloc occidental (Estats Units, Europa Occidental, Austràlia, etc.), ni al bloc comunista (Unió Soviètica, Xina, Europa Oriental, etc.).

Aquests països van ser coneguts a Espanya i a altres llocs com a neutrals o com al bloc dels no alineats.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tercer Món Modifica l'enllaç a Wikidata