Peix elèctric

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Anguila elèctrica.

Un peix elèctric és qualsevol peix que pot generar camp elèctrics. Un peix que pot generar camps elèctrics es diu que és "electrogènic" mentre que un peix que té la capacitat de detectar camps elèctrics es diu que és electrorreceptiu. La majoria dels peixos electrogenics també són electrorreceptius.[1] Les espècies de peixos elèctrics es poden trobar tant en l'oceà com en els rius d'aigua dolça d'Amèrica del Sud (Gymnotiformes) i Àfrica (Mormyridae). Molts peixos com el tauró, rajada i peix gat poden detectar camps elèctrics i són electrorreceptius, però no es classifiquen com a peixos elèctrics perquè no poden generar electricitat. Els peixos ossis més freqüents (teleostis, incloent la majoria dels peixos que es mantenen a l'aquari o capturats per aliment, no són ni electrogenètics ni electrorreceptius.

Video d'una descàrrega elèctrica completa.

Els peixos elèctrics produeixen els seus camps elèctrics a partir d'una estructura especialitzada anomenada òrgan elèctric. Està format per cèl·lules musculara o nervioses modificades, que es van especialitzar per produir camps bioelèctrics més forts que els que produeixen els nervis o els músculs normals.[2] En general, aquest òrgan es troba a la cua del peix elèctric. La producció elèctrica de l'organ s'anomena "descàrrega d'òrgan elèctric".[3]

Espècies[modifica]

A continuació es mostra una taula d'espècies de peixos elèctrics que figuren en la família. La majoria de famílies habiten aigua dolça. Dos grups de peixos marins, els (Torpediniformes: Narcinidae i Torpedinidae) i els (Perciformes: Uranoscopidae), són capaços de generar forts pulsos elèctrics.

Referències[modifica]

  1. Alves-Gomes, J «The evolution of electroreception and bioelectrogenesis in teleost fish: a phylogenietic perspective». Journal of Fish Biology, vol. 58, 6, 2001, pàg. 1489–1511. DOI: 10.1111/j.1095-8649.2001.tb02307.x.
  2. Albert, J. S.; Crampton, W. G. R.. Electroreception and electrogenesis.  In: Evans, David H.. The Physiology of Fishes. 3rd. CRC Press, 2006. ISBN 978-0-8493-2022-4. 
  3. Nelson, Mark. «What IS an electric fish?». [Consulta: 10 agost 2014].