Pentatló (aire lliure)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportPentatló
Esportatletisme Modifica el valor a Wikidata
Tipusproves atlètiques combinades i pentatló Modifica el valor a Wikidata

El Pentatló atlètic fou una competició combinada de proves atlètiques realitzades per un mateix atleta en dos dies diferents. Es va disputar en el programa dels Jocs Olímpics d'Estiu tant en categoria masculina com en la femenina, tot i que en dos moments ben separats en els temps i amb proves distintes.

Categoria masculina[modifica]

En els Jocs Intercalats del 1906 es va disputar per primer cop en la modernitat una prova esportiva anomenada Pentatló. Era una clara commemoració del Pentatló antic, on es reproduïren les mateixes proves:

Després d'una edició absència, el Pentatló va ser modernitzat i afegit al programa de l'atletisme per als Jocs d'Estocolm 1912:

Jim Thorpe va ser el primer campió i el que va aconseguir dominar aquesta competició amb més rotunditat, però se li va retirar les medalles d'or del Pentatló i el Decatló per una acusació de profesionalisme. El 1982 li foren tornades, pel que l'edició de 1912 comta amb dos campions.

Campions olímpics[modifica]

Jocs Any Atleta Comitè
Estocolm 1912 Jim Thorpe Estats Units Estats Units
Ferdinand Bie Noruega Noruega
Anvers 1920 Eero Lehtonen Finlàndia Finlàndia
París 1924 Eero Lehtonen Finlàndia Finlàndia

Categoria femenina[modifica]

La competició de pentatló femení mostra unes sensibles diferències amb la masculina en les proves que la componen. Fou introduïda en el programa olímpic el 1964, quaranta anys després que es llevara la amsculina. Aquest, en estricte ordre, era el calendari: El primer dia:

El segon dia:

A partir de 1984 va deixar de practicar-se en afegir les proves de 200 metres llisos i llançament de javelina per tal de donar lloc a l'Heptatló. Una nova competició de Pentatló en pista coberta es disputa des de 1995 als Campionats del Món, substituint els 100 metres tanques pels 80.

Campiones olímpiques[modifica]

Jocs Any Atleta Comitè Punts
Tòquio 1964 Irina Press Unió Soviètica Unió Soviètica 5.246
Ciutat de Mèxic 1968 Ingrid Becker República Democràtica Alemanya RDA 5.098
Munich 1972 Mary Peters Regne Unit Regne Unit 4.801
Mont-real 1976 Siegrun Siegl República Democràtica Alemanya RDA 4.745
Moscou 1980 Nadejda Tkatxenko Unió Soviètica Unió Soviètica 5.083

Vegeu també[modifica]