Permanganat de potassi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Permanganat de potassi
estructura 3D
Aparença
General
Altres noms Potassium permanganate (IUPAC)
Fórmula molecular KMnO4
Massa molar 158,04 g/mol
Aspecte Pols gris-blavós; Rosa magenta en dissolució aquosa
Punt de fusió 270 °C
Nombre CAS [7722-64-7]
EINECS EC-231-760-3
Propietats
Densitat i fase 2,703 g/cm3, dissolució diluïda 
Solubilitat en aigua 6,38 g/100 ml a 20 °C
Entropia molar
estàndard
So298
171.7 J.K-1.mol-1
Compostos relacionats
Altres anions
Altres cations
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials
en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat


El permanganat de potassi (KMnO4) és un compost químic format per ions potassi (K+) i permanganat (MnO4). És un fort agent oxidant. Tant sólid com en solució aquosa, on presenta un color violeta intens.


Usos[modifica | modifica el codi]

És utilitzat com agent oxidant en moltes reaccions químiques en el laboratori i la indústria. També s'utilitza com desinfectant i en desodorants. S'utilitza per a tractar algunes malalties parasitàries dels peixos, així com en el tractament de l'aigua potable, i com antídot en els casos d'enverinament per fòsfor. A l'Àfrica, molta gent l'usa per a remullar vegetals amb la finalitat de neutralitzar qualsevol bacteri que estigui present. Pot ser usat com reactiu en la síntesi de molts compostos químics. Per exemple, una solució diluïda de permanganat pot convertir un compost orgànic amb un doble enllaç de carboni en un diol. Solucions més fortes poden oxidar un grup metil en un anell aromàtic en un grup carboxil. En química analítica, una solució aquosa estandarditzada s'utilitza amb freqüència com titulant oxidant en titulacions redox a causa del seu intens color violeta.

El permanganat violeta es reduïx al catió Mn+2, incolor, en solucions àcides. En solucions neutres, el permanganat només es reduïx a MnO2, un precipitat marró en el qual el manganès té el seu estat d'oxidació +4. En solucions alcalines, es reduïx al seu estat +6, donant K2MnO4.

Solucions diluïdes s'utilitzen com esbandida bucal (0,25 %), desinfectant per a les mans (al voltant del 1 %).

S'utilitza com reactiu per a determinar el nombre Kappa de la polpa de fusta.

Precaucions[modifica | modifica el codi]

El KMnO4 sòlid és un oxidant molt fort, que barrejat amb glicerina pura provocarà una reacció fortament exotèrmica. Reaccions d'aquest tipus ocorren al barrejar KMnO4 sòlid amb molts materials orgànics. Les seves solucions aquoses són bastant menys perilloses, especialment a l'estar diluïdes. Barrejant KMnO4 sòlid amb àcid sulfúric concentrat forma Mn2O7 que provoca una explosió. La barreja del permanganat sòlid amb àcid clorhídric concentrat genera el perillós gas clor.

El permanganat taca la pell i la roba (al reduir-se a MnO2) i deuria per tant manejar-se amb cura. Les taques en la roba es poden rentar amb àcid acètic. Les taques en la pell desapareixen durant les primeres 48 hores. No obstant això, les taques poden ser eliminades amb un sulfit o bisulfit de sodi.

Utilitats[modifica | modifica el codi]

El permanganat de potassi s'utilitza en algunes ocasions per a realitzar rentats gàstrics en certes intoxicacions.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Permanganat de potassi Modifica l'enllaç a Wikidata