Piruvat de calci

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicPiruvat de calci
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata

El piruvat de calci, (C₆H₆CaO₆) (2-oxopropanoat de calci), és una sal càlcica de l'àcid pirúvic (CH₃COCOOH). Es tracta d'un àcid orgànic, una cetona i un dels α-cetoàcids més simples. La seva funció principal consisteix a produir modificacions metabòliques i s'utilitza com una matèria primera farmacèutica i com a additiu alimentari.

És una pols cristal·lina molt estable, blanc, inodor, gairebé neutre, lleugerament soluble en aigua. És extremadament inestable i propens a l'oxidació, feble oxidant H₂O₂ i Fe. L'àcid pirúvic no és un nutrient essencial, ja que és un producte del procés orgànic del metabolisme de sucres i aminoàcids i en productes intermedis viu, sinó també proteïnes i metabolisme dels lípids com una estació de transferència, que en condicions naturals és un líquid incolor amb una olor acre, un punt d'ebullició 165 ℃ (descomposició), fàcilment soluble en aigua, a més d'adquirir les propietats típiques dels àcids hidroxi i cetones, i les característiques d'un ceto-àcid, l'àcid pirúvic és l'àcid a-ceto més senzill.

És fabricat de forma industrial i se subministra com a suplement per a persones que duen a terme entrenaments d'exercicis anaeròbics.[1] Els resultats no són prou evidents per demostrar que es produeixin canvis generals en la composició corporal ni en el rendiment.[2]

Referències[modifica]

  1. Kimberly Mueller, Josh Hingst. The Athlete's Guide to Sports Supplements (en anglès). Human Kinetics, 2013, p. 189. ISBN 9780736093699. 
  2. Greg Ptacek, Joshua Shackman, Karlis Ullis. Super "T": The Complete Guide to Creating an Effective, Safe and Natural (en anglès). Simon and Schuster, 2001, p. 175. ISBN 9780684824529.