Popoluca de Texistepec

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «popoluca».
Infotaula de llenguaPopoluca de Texistepec
Wää 'oot
Tipusllengua, llengua viva i llengua no-escrita Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants1 (2005)[1] 100 (2007)[2]
Autòcton deOaxaca, Chiapas, Tabasco
EstatMèxic
Classificació lingüística
llengua humana
llengua indígena
llengües ameríndies
llengües mesoamericanes
Llengües mixezoque
zoque Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturacap valor Modifica el valor a Wikidata
Nivell de vulnerabilitat4 en perill sever Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3poq Modifica el valor a Wikidata
Glottologtexi1237 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuepoq Modifica el valor a Wikidata
UNESCO911 Modifica el valor a Wikidata
IETFpoq Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages5285 Modifica el valor a Wikidata
En verd, les llengües zoque de la família mixezoque

El popoluca de Texistepec és una llengua zoque, una llengua de la família de les llengües mixezoque. És parlada per al voltant de 400 indígenes popoluca a la rodalia de la localitat de Texistepec, al sud de l'estat de Veracruz, Mèxic. Dins de la família mixezoque, el popoluca de Texistepec està més estretament relacionat amb el popoluca de la Sierra.

Situació[modifica]

El popoluca de Texistepec està documentat principalment gràcies al treball de Søren Wichmann, un antropòleg lingüístic danès i al lingüista històric Ehren Reilly, antic estudiant de postgrau de la Universitat Johns Hopkins. El treball de Reilly va formar part del gran Projecte per a la Documentació de les Llengües de Mesoamèrica Arxivat 2012-03-18 a Wayback Machine., sota el lideratge de Terrence Kaufman de la Universitat de Pittsburgh, i ha contribuït al projecte de Kaufman de desxifrar l'escriptura epiolmeca.

Quedaven menys de 100 parlants nadius de popoluca de Texistepec quan Søren Wichmann, Ehren Reilly, i Terrence Kaufman van dur a terme la seva investigació entre 1990 i 2002, i es tracta d'una llengua amenaçada sense nous parlants que adquireixin la llengua nativa, a causa de la prevalença de l'espanyol. Avui en dia, tots els parlants restants són d'edat avançada, si algú sobreviu.

Referències[modifica]

  1. INEGI, 2005, pàgina 41.
  2. Ethnologue

Bibliografia[modifica]

  • Wichmann, Søren. 1994. Underspecification in Texistepec Popoluca phonology. Acta Linguistica Hafniensia 27.2: 267-285.
  • Reilly, Ehren. 2002. A Survey of Texistepec Popoluca Verbal Morphology. Unpublished undergraduate thesis. Carleton College, Northfield, Minnesota.
  • Reilly, Ehren. 2004. Promiscuous Paradigms and the Morphologically Conditioned "Ergative Split" in Texistepec Popoluca (Zoquean). Proceedings of Berkeley Linguistics Society 30, Special Session on the Morphology of Native American Languages. February, 2004.